sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kirjailijahaastattelu: Vesa Toivonen


Kirjailija Vesa-Matti Toivonen, 42, on asunut Turussa noin vuoden ajan. Hän on kirjoittanut lapsille kolmiosaisen Matka Asgårdiin -kirjasarjan, jossa seurataan Mavil -nimisen nuoren viikinkipojan matkaa muun muassa Tallimestarin ja hieman oudon jumala Hodin kanssa, halki Yhdeksän maailman. Kirjailija on kirjoittanut myös muita kirjoja aiemmin. 
   Matka Asgårdiin -kirjasarja on yhtä kirjaa vaille valmis, joten minua kiinnosti tietää, jännittääkö kirjailijaa sen julkaisu. Toivonen sanoi, että jännittää, mutta nyt jännitys on hyvää jännitystä eikä pelottavaa tai ahdistavaa kuten ehkä aiemmin oli. Hän kertoo sarjan kolmannen osan kirjoittamisen olleen aika paljon isompi ja erilaisempi projekti kuin kaksi aiempaa osaa. Hän vinkkaa, että tarina saattaa jatkua vielä neljännenkin kirjan verran, koska kaikkia asioita ei ole saatu mahdutettua kolmeen kirjaan.
   Toivonen sanoo, että pitää itse eniten Gudrod Mustasta ja Augvald Vuorenkorkuisesta. Hän ei osaa sanoa miksi, mutta jokin niissä hahmoissa on sellaista, että hän pitää niistä eniten. Kerroin itse pitäväni eniten Tallimestarista ja Hodista. Tallimestari on Toivoselle itselleenkin erityisen rakas hahmo. 
   Kirjailija sanoo, että halusi tehdä tarinansa sankarista, Mavilista, rauhallisemman ja epäileväisemmän hahmon, mikä poikkeaa hyvin siitä yleiskuvasta, että yleensä sankaritarinoissa sankari on vahvaluonteinen ja hiukan jopa epänormaali. Mavil on laskelmoiva pohdiskelija siinä missä hänen ystävänsä Aesha on räväkkä persoona ja omaa piirteitä, joita ehkä joskus olisi saatettu pitää poikamaisina. Toivonen sanoo tietoisesti tasoittaneensa ja muuttaneensa perinteistä asetelmaa.

''Olisin varmasti hahmojeni ystävä jonkin aikaa. Tietyn ajan päästä jotkin niistä alkaisivat käydä hermoille.''

Hän sanoo, että voisi ainakin jonkin aikaa olla hahmojensa ystävä, mutta pidemmän päälle tietyt hahmot alkaisivat varmasti käydä hermoille. Esimerkiksi Augvald Vuorenkorkuinen olisi yksi niistä, joiden kanssa menisi nopeasti sukset ristiin. Toivonen sanoo, että tulisi aivan varmasti toimeen Tallimestarin kanssa. Kaikkein eniten hän haluaisi viettää aikaa Fenris -suden kanssa, joka on hyvin moniulotteinen hahmo. Se ei ole varsinaisesti hyvä eikä paha ja siksi se on mielenkiintoinen hahmo, koska et voi ennalta arvata sen liikkeitä.
   


Juttelin Vesa-Matin kanssa jonkin verran myös kirjoittamisesta. Puheeksi tuli oma kirjaprojektini ja kirjoittaminen yleensäkin. Omasta kirjoittamisprosessistaan kirjailija kertoo, että lähetti aikanaan aika moneen paikkaan käsikirjoituksensa, kun yritti saada kustannussopimusta Matka Asgårdiin -sarjalleen. Hän sanoo, että kirjoittamisprosessi on niin kokonaisvaltainen kokemus, että siitä saa aivan mielettömän hyvän fiiliksen kunhan pääsee yli epätoivon tunteesta. Pikku hiljaa tarina ja hahmot alkavat elää omaa elämäänsä ja kirjailijan tehtävä on vain kertoa se tarina. Tarinoita täytyy rakastaa voidakseen kirjoittaa. 
   Puheeksi tuli ohimennen myös kirjailija Sini Helmisen Väkiveriset -sarja sekä hänen ja kirjailija Elina Pitkäkankaan yhdessä pitämä For YA-YouTube kanava, jonka linkkasin Vesa-Matille haastattelun aikana. Suosittelin Vesaa lukemaan myös Elina Pitkäkankaan Kuura -sarjan. Haastattelu oli kokonaisuudessaan rento juttutuokio ja minulle jäi kirjailijasta erittäin hyvä ja lämmin kuva puhelun perusteella.

''Kirjailija Rick Riordan julkaisi oman skandinaaviseen mytologiaan perustuvan sarjansa juuri, kun itse julkaisin ensimmäisen osan Matka Asgårdiin -sarjaa.''

Toivonen on jälkikäteen nauranutkin, että oli aika hämmästyttävä sattuma, kun huomasi, että Riordan julkaisi oman samaa mytologiaa käsittelevän sarjansa samaan aikaan. Hän ajatteli alunperin kirjoittaa kreikkalaisten mytologiasta, mutta huomasi, että Riordan on tehnyt sen jo, joten hän halusi keksiä jotain aivan omaa, mistä kirjoittaa nuorille. Kirjailija kertoo välttelevänsä nuortenkirjallisuutta tällä hetkellä, jotta ei tulisi samankaltaisia ideoita itselle. Hän sanoo kuitenkin lukevansa nuortenkirjallisuutta vähän, lähinnä katsovansa rakenteellisia juttuja kuten miten kappaleet on jaettu.
   Vesa seuraa itse tarinoita paljon eri formaateista kuten elokuvista, televisiosarjoista ja kirjoista. Hänen kirjansa ovat hyvin nopeatempoisia, mikä ainakin itseni mielestä lukijana on kiva asia ja kirjojen tapahtumat kykenee näkemään elokuvana päässään. Toivonen uskoo, että kun ajattelee asioita tarinan ehdoilla, se on tarinan etu, koska silloin siitä tulee parempi. Tarinan eteen tehdyt valinnat kiinnostavat kirjailijaa paljon ja niitä hän pohtii myös itse.

Vesa-Matti sanoo, että jos nyt lähtisi kirjoittamaan Mavilin tarinaa uudestaan, hän tekisi varmasti monta asiaa toisin. Hänen tarinansa syntyi oikeastaan itsestään, mutta pohjatarina, eli Yhdeksän maailman tuho ja riimut, tulevat muinaisista Edda -runoista, joita kirjailija haluaa kirjoissaan kunnioittaa, mutta kirjoittaa paljon myös niiden ympärille asioita. Kirjailija kertoo, että nuorille kirjoittaminen on tällä hetkellä se luonnollisin tapa kirjoittaa. Myös lapsille ja aikuisille kirjoittaminen kiinnostaa, joten meillä lukijoilla on todella lupa odottaa häneltä uusia kirjoja jatkossakin. Mavilin tarina saa jatkoa pian.
   Minua kiinnosti, mistä idea Tallimestari -hahmoon tuli. Kirjailija kertoo, että idea siihen hahmoon tuli jo kirjan ensimmäisestä kohtauksesta. Hahmo oli ensimmäisiä, joita hän kirjoitti ja huomasi, että se kasvoi ajan myötä paljon. Tallimestarista tuli Mavilin perheenjäsenen lisäksi myös suojelija.
   Vesa-Matti kertoo, ettei hänen kirjojensa hahmoilla ole ainakaan tietoisia hahmoja oikeassa elämässä. Ainakaan aikuisilla hahmoilla. Lasten leikeistä vaikutteita on saanut Ratatosk -orava, joka juoksentelee maailman puun, Yggdrasilin oksilla. 
   Yhdeksästä maailmasta aiheena oli kirjailijan mukaan vaikea kirjoittaa. Se ei johdu välttämättä siitä, että käsitellään Yhdeksää maailmaa vaan sarjan pohjana käytetyistä Edda -runoista, joita oli vaikea miettiä niin, että niiden tarinan ymmärtäisi tämän päivän nuori. Taustatyötä on tehty huolella ja tarinaa on rakennettu hyvin huolellisesti. 
Vesa kertoo kirjoittavansa kotonaan olohuoneen sohvalla enimmäkseen jos on rauhallista. Mikäli ei ole sitä mahdollisuutta, hän kirjoittaa kirjaston kahvilassa tai jossain muualla, missä voi kirjoittaa rauhassa ja juoda vähän kahvia samalla. Hän kertoo lukevansa itse pääasiassa historiallisia romaaneita ennen nukkumaan menoa, mutta viime aikoina hän on lukenut paljon oppikirjoja kirjoittamiseen liittyen. Hän lukee illalla yleensä tunnin tai kaksi olohuoneen sohvalla sen jälkeen, kun hänen poikansa on mennyt jo nukkumaan ja saattaa katsoa sen jälkeen ehkä jonkin TV-sarjan.
   Kirjailija myöntää, ettei ole seurannut suomalaisia kirjatubettajia juurikaan, mutta sanoo alkavansa nyt seuraamaan. Kirjavideoiden tekeminen on loistava ajatus hänen mielestään.


Harrastuksia kirjailijalla on lukemisen lisäksi liikkuminen, esimerkiksi lenkkeily ja kuntosali. Musiikki on myös yksi harrastuksista, mutta soittaminen on nyt viime aikoina jäänyt vähän vähemmälle. Monitaitoinen kirjailija soittaa kitaraa ja bassoa. Vesa sanoo soittaneensa nuorena paljon enemmän, mutta nyt perheellisenä on pitänyt tehdä valintoja kirjoittaako vai soittaako. Hän ei lenkkeillessään kuuntele esimerkiksi musiikkia vaan tykkää siitä, että pystyy liikkuessa jättämään kaikki ärsykkeet ulkopuolelle ja ihan vain katsoa ympärilleen, koska silloin hän rentoutuu parhaiten. 
   Vesa työskentelee tällä hetkellä päätoimisena kirjailijana, mutta on tehnyt paljon myös toimittajan työtä kirjoittamisen ohella aikanaan. Kirjailijaksi haluaville hän antaa neuvon kärsivällisyydestä; ''Hyvillä istumalihaksilla pääsee pitkälle. Kannattaa pysyä uskollisena omalle tekstille ja jatkaa eteenpäin vaikeuksista huolimatta. Kirjoittaminen ei ole pelkästään kirjoittamista vaan mielensisäisellä työstämiselläkin on iso osa. Objektiivisesta silmästä on paljon hyötyä.''
''Taru sormusten herrasta on oma suosikkikirjani. Se on vaikuttava klassikko. Klassikot ovat klassikoita ihan syystä.''


Vesa kertoo, että mytologiaa on nyt tullut kirjoitettua aika paljon ja sitä käsitteleviä kirjoja on paljon, joten hän ei luultavasti ainakaan ihan heti kirjoita toisista mytologioista. Lukijoilleen kirjailija haluaa sanoa kiitoksen, että hänen kirjojaan on luettu ja niistä on tykätty. Hän toivoo, että lukijat kestäisivät vielä hetken, kolmas osa Mavilin tarinaan on tulossa pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!