tiistai 26. helmikuuta 2019

Ilmastoahdistus ja kirjat

Pixabay


Kiinnostuin viime vuoden aikana ekologisuudesta, zero waste -elämäntavasta ja sen myötä kestävästä kehityksestä ja veganismista. Miettiessäni koulussa huonosti nukutun yön jälkeen asioita, tajusin, että jokainen ostos, jonka netistä käsin teen, on jälleen uusi rasite Maapallolle, sillä me olemme vastuussa aiempien sukupolvien töpeksimisistä ja joudumme kantamaan sen seuraukset ellei muutoksia saada aikaan. Syvästi kirjoja rakastavana ihmisenä haluan omistaa yleensä ne kirjat, joita luen, koska rajallinen laina-aika tai kuukausittain laskutettava suoratoistopalvelu kuten esimerkiksi Storytel eivät ole oman lompakkoni juttuja. Taloudellisesti kannattavinta olisi tottakai käyttää kirjaston palveluita mahdollisimman paljon. Ja myös ilmaston kannalta.

Pixabay


Tilaan kirjoja nykyään aika vähän netissä, koska pyrin käymään ihan kivijalkaliikkeistä ostamassa sen, mitä haluan. Mikäli kirjaa ei kuitenkaan kirjakaupasta ole saatavilla eikä sitä saa sinne tilattua, on pakko kääntyä internetin ihmeellisten syövereiden puoleen. Omaa ilmastoahdistustani helpottaa se seikka, että en lue millään muulla kielellä kuin suomeksi, joten minun ei tarvitse käyttää englanninkielisiä sivustoja ja tilata luettavia kirjoja esimerkiksi Briteistä asti.Eräs suuri heikkouteni ovat hienot kirjanmerkit, vaikka kirjanmerkiksi kelpaa hätätapauksessa esimerkiksi kauppakuittikin. Jotenkin on silti kiva, jos kirjanmerkki on myös kivannäköinen. Se omalla tavallaan kannustaa jatkamaan lukemista vielä pidemmälle varsinkin jos on ennen lukuhetkeä sulkenut puhelimen ja muut häiriötekijät, mikä on aika harvinaista jos minusta on kyse. Tykkään kerätä erilaisia kirjanmerkkejä ja tilaan niitä toisinaan netistä. Joskus saatan ottaa kirjanmerkin kirjakaupassa käydessäni tai tapahtumissa vieraillessa mikäli niitä on tarjolla. Kirjanmerkit ovat minulle vähän kuin muumimukeja - niitä ei koskaan ole liikaa!

Pixabay

Minua huolestuttaa ilmastoasioista puhuttaessa erityisesti se, että nuoret ovat tajunneet jo, millainen vaikutus meidän valinnoillamme on Maan tulevaisuuteen. Moni aikuinen ei ole tajunnut sitä tähänkään mennessä ja pitää täten ilmastonmuutosta täytenä huuhaa -juttuna. Niinkuin nyt kukaan olisi sitä keksinyt! Se on oikea, todellinen ja iso ongelma. Ja siihen voi jokainen omilla valinnoillaan ja teoillaan vaikuttaa. Mikäli olet vanhempi, jonka nuori on kiinnostunut näistä asioista, kuuntele nuortasi enemmän ja toimi hänen ehdotustensa mukaan. Lajittele, suosi kivijalkaliikkeitä, käytä muovipillien sijaan esimerkiksi metallisia pillejä, osta kestohevi -pusseja ja käytä niitä muovipussien sijaan kauppareissuillasi, kanna aina kangaskassia ja juomapulloa mukanasi, tilaa mahdollisimman vähän netistä tuotteita, käytä kestotuotteita ja ennen kaikkea tutustu asioihin. Sinä voit vaikuttaa. Mitä pikemmin aloitat, sen parempi. Pienistä teoista syntyvät isot vaikutukset. Yhdessä me voimme vaikuttaa siihen, onko maailmamme elinkelpoinen tulevaisuudessakin.

Monet vähättelevät ilmastonmuutosta sanomalla ''Miksi meidän pitäisi mitään tehdä. kun muut maat kuitenkin saastuttaaa enemmän?'' Ihan tiedoksi, että Suomi on teollisuusmaa ja myös meidän kuuluu kantaa kortemme kekoon. Lisäksi omasta mielestäni tämä maa ja sen kansalaiset ovat hyvässä asemassa toimiakseen esimerkkinä muille. Vähättely ei auta ketään. Se vain pahentaa asioista.

Itse aion todellakin tänä vuonna muuttaa oman elämäni ja kyseenalaistaa joitakin opittuja tapoja toimia ja elää ja opetella uusia, sillä pienilläkin muutoksilla on vaikutusta omaan hyvinvointiin, mikä ei enää nykyään ole itsestäänselvyys kulttuurissa, jossa kiirettä ja toimeliaisuutta arvostetaan jopa liiaksi eikä ihmiset osaa enää rauhoittua ja vain olla, koska kokoajan on kiire ja kaikkialta tulvii kokoajan uutta informaatiota ja tarjouksia. Kulutuskeskeisyys on asia, jonka toivon muuttuvan tulevaisuudessa, koska monet hukkuvat tavaramäärään, joka kotoa löytyy ja se stressaa. Se aiheuttaa pahimmillaan jopa ahdistusta. 

2 kommenttia:

  1. Hienoa että joku pohtii tätä myös kirjojen kannalta. Olen ilmastonmuutoksesta todella huolissani, mutta silti tuntuu, etteivät ihmiset lähde oikeasti muuttamaan mitään elintapojaan. "Vastuu on isoilla tekijöillä", kuulee niin usein sanottavan. Ja totta kai onkin. Mutta voiko yksittäinen ihminen luottaa siihen, että nämä isot tekijät välittävästä muusta kuin taloudesta? Tai että heidän päätöksensä riittävät? Ei mielestäni. Kaikki ilmastoteot eivät ole edes suuria tai vaadi mitään mullistavaa elämänmuutosta. Pienistä puroista se iso virta tulee :)

    Kirjat on siitä hankalia, että yritän mielelläni välttää tavaran ostamista. Rakastamani kirja-alan elinvoimaisuus riippuu kuitenkin siitä kuinka hyvin kirjat menevät kaupan. En tykkää lukea e-kirjoja, vaikka ne olisivat se ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Tykkään kun on kannet joita hypistellä, sivut joita käännellä.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava teksti, kiitos siitä. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat minullekin tärkeitä asioita ja yritän kantaa korteni kekoon, jotta jättäisin mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen. Muutettuani nykyiseen kotiini lähes kaksi vuotta sitten, yksi ihanimmista asioista oli kierrätyksen helpottuminen: taloyhtiön roskakatoksesta löytyy lajitteluastiat kaikelle keskeiselle jätteelle muovia lukuunottamatta. Lajittelusta tuli nopeasti tapa, johon ei enää edes kiinnitä mitään huomiota. Tällä viikolla vein ensimmäisestä kertaa jätettä muovinkeräykseen, kun sain lopulta tietää missä muovinkeräysastia sijaitsee. Siitä tuli hyvä mieli. Jokaisesta asiasta ei jaksa potea huonoa omaatuntoa, mutta pyrin tekemään arjessa aina ympäristöystävällisimpiä mahdollisia valintoja.

    Minuakin turhauttaa se, että moni kuittaa kierrättämättömyytensä sillä, että suurimmat saastuttajat ovat ihan muualla ja aivan sama mitä Suomessa tekee, jos Kiina sitä ja Yhdysvallat tätä. Vaan kuten Melodykin kommentissaan toteaa, pienistä puroista iso virta tulee eikä kaikki ilmastoteot vaadi suuria.

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!