torstai 4. lokakuuta 2018

Ikuisesti -kirjan julkaisutilaisuusKertomus Tuomaksen kirjan julkaisutilaisuudesta tulee tasan viikon myöhässä, mutten usko, että kirjailijaa itseäänkään haittaa päästä vielä palaamaan tämän kautta viime viikolla olleisiin julkkareihin.

Kuvassa kirjan taittanut Katri Korpela, kirjailija Tuomas Keskimäki
sekä haastattelijana toiminut lausujamestari Juha Loukkalahti.

Julkaisutilaisuus järjestettiin Porin Suomalaisessa kirjakaupassa 28.9. klo 17.30-19.00

Varsinainen tilaisuus itsessään oli melko pieni ja intiimi, mutta yleensä juuri ne pienet julkkarit on niitä, joissa parhaiten viihtyy. Tuomas Keskimäen Ikuisesti -kirjan kustansi porilainen pienkustantamo, Sunkirja. Pöydällä olevat kukkaset olivat kustantajan tuomia.
Juha kysyi Tuomakselta muutaman kysymyksen,
osan niistä kysyin häneltä itsekin samalla viikolla haastatellessani häntä.

Kysymykseen miksi juuri nuortenkirja, Keskimäki vastasi että se tuntui luonnollisimmalta, ja koska kirjan päähenkilötkin ovat nuoria, se oli myös helppo kohdistaa luettavaksi etunenässä 13-20 vuotiaille nuorille. Kirjaa voi lukea kuka tahansa, sillä siinä esillä olevat aiheet eivät vanhene koskaan ja niistä on tärkeä puhua. Vaikka uskonto on kirjassa isossa roolissa, sitä ei kannata pelästyä. Kirjaa voi aivan hyvin lukea, vaikka ei uskoisi.


Itseäni graafikkona kiinnosti kirjailijan vastausten lisäksi ehdottomasti kirjan taittaneen graafikko Katrin kertomus siitä, millaista oli taittaa kirja. Projekti oli Katrille ensimmäinen iso taittotyö. Hän kertoi lukeneensa kirjan muutamaan kertaan läpi. Aluksi oikolukijana ja sen jälkeen vielä taittajana. Hän kertoi, ettei juuri muista, miten kirjan alkuperäinen muokkaamaton
versio eroaa valmiista teoksesta. Kirjan taittamiseen meni aikaa, mutta valitettavasti koska julkaisutilaisuudesta on jo viikko, en muista enää tarkkaan, kuinka kauan.

Tilaisuudesta teki mielenkiintoisen myös se, että kaikki projektissa mukana olleet olivat Keskimäen ystäviä pitkältä ajalta. Usein kirjailija luottaa kirjansa ulkopuolisen käsiin, mutta Tuomas kertoi, ettei ole vaihtamassa taittajaansa missään tapauksessa, koska hänen ystävänsä olivat tukena projektin alusta asti ja saattoivat kirjan lukemisen lisäksi myös tukea muulla tavalla.

Suomalaisen kirjakaupan henkilökunta lahjoitti Tuomakselle, Katrille ja Juhalle ennen heidän lähtöään porilaiskirjailija Elina Wallinin uusimman kirjan, Semmoset ja Tommoset - Ihme lahja. Kirja on kirjoitettu ruotsiksi ja Poriksi, koska Wallin kirjoittaa murteilla. Se annetaan myös kaikille Porin koulujen kuudesluokkalaisille tänä vuonna.

Hain itsekin kirjaani vielä nimmarin Keskimäeltä, ja kirjaa meni muutenkin melko hyvin kaupaksi. Myös ihmisiä oli hyvin paikalla. Osa teki toki omia ostoksia, mutta osa oli itseni tavoin nimenomaan julkkareita seuraamassa. Kirjanjulkaisutilaisuudessa oli tarjolla myös kahvia ja pullaa. Minä pidin tilaisuudesta, ja luen mielelläni myös jatkossa Tuomaksen kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!