perjantai 16. maaliskuuta 2018

Miksi lukea kirjoja?

Miksi lukea kirjoja? Tässä tulee vastaus. Keräsin 10 syytä, miksi lukea kirjoja, niitähän on tottakai paaaljon enemmän, mutta tässä muutama loistava syy lukea. Ja siinä samalla muutama kirjakuva. Sanokaa ihmeessä, jos kuvat on jollain lailla hassunnäkösiä, koska käsittelin niitä vähän. Halusin kokeilla miltä ne näyttäisi ns. ''vanhanaikaisina'' seepian värisinä. Ei omasta mielestäni mitään hassumman näkösiä, mutta taidan selti jatkossa säätää vain kuvien valotusta ja kontrastia jos ei muuhun ole tarvetta.

Kaivoin tätä postausta varten jopa muistiinpanoni, jotka tein Info - kirjakauppaa varten vuosi sitten.1. Mielikuvitus  - Lukeminen kehittää mielikuvitusta ja sen myötä luovaa ajattelua. Tätä kykyä esimerkiksi minä tarvitsen koulussa päivittäin.

2. Äidinkielen taito - Tämä liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Siinä samalla kun lukeminen kehittää mielikuvitustasi, kehityt myös äidinkielessä paremmaksi. On luku- ja kirjoitusharrastusteni ansiota, että peruskoulun päättötodistuksessani komeilee äidinkielen kohdalla luku 10. Olen siitä hyvin ylpeä, koska siihen pääseminen vaati huimasti työtä!

3. Lukeminen on hyvä ajanviete - Joskus kannattaa heittää puhelin nurkkaan (kielikuva, älä heittele puhelintasi!) ja tarttua ainaisen somessa roikkumisen sijaan hyvään kirjaan ja antautua tarinan vietäväksi.

4. Sanavarasto - Lukeminen kehittää sanavarastoa ihan huimasti. itse asiassa vapaa-ajallaan paljon lukeva hallitsee noin 50 000 - 70 000 sanaa, kun taas sellainen nuori, joka ei lue, osaa vain runsaat 15 000 sanaa. Ero siis on huikea!

 5. Empatia ja sympatia - Kirjojen lukeminen opettaa sinua välittämään myös sellaisista ihmisistä, joita et tunne. Ja syventää suhdettasi läheisiisi, koska opit kuuntelemaan itseäsi ja tunnistamaan tunteesi paremmin.6. Ystävät - Lukemisen ansiosta saat uusia ystäviä. Et ole ainoa, joka lukee, 
meitä on mahtava joukko!

7. Kirjoitustaito - Inhoatko kirjoittamista? Lupaan, että jos alat lukea, et inhoa sitä enää, vaan se alkaa tuntua siedettävältä ja saatat ehkä jopa rakastua siihen, koska kun luet, se kehittää myös kirjoitustaitojasi huimasti. 

8. Kokemuksia - Mietitkö, millaista olisi elää jonkun toisen elämää tai millaista olisi elää maailmassa, jossa kaikki tarujen hahmot olisivatkin olemassa? Kirjojen avulla saat sen tietää ja opit ymmärtämään ihmisiä paremmin, sillä kirja on sinun keinosi päästä toisen pään sisälle. Ainakin osittain. Esimerkiksi minä opin Kadonnut Audrey - kirjan luettuani ymmärtämään muutamaa ystävääni, jotka kärsivät masennuksesta ja sosiaalisten tilanteiden pelosta. Ja olen siitä kiitollinen!

9. Sinusta tulee vahva - Etkö usko, että kirjoja lukemalla sinusta voi tulla vahvempi ihmisenä? Voi, kyllä sinusta voi tulla vahvempi henkisesti jos luet kirjoja. Se on osittainen syy, miksi itse olen niin vahva nykyään ja uskallan puolustaa itseäni, vaikka 11 vuotta kestänyt koulukiusaaminen vaikuttaa taustalla edelleenkin. Minua ei silti ole koskaan kiusattu lukuharrastukseni takia, Syyt ovat olleet aivan muita, muutamana syynä oli mm. liikuntavammani ja ulkonäköni. 

10. Kirjat opettavat - Kirjat ja niiden sisällään pitämät tarinat opettavat lähes aina jotain. Esimerkiksi Robin Hood opetti välittämään heikommista ja auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat.

Plussa:

Okei, oli pakko mainita vielä yksi syy, miksi kannattaa lukea!

Kirjojen lukeminen on verrattavissa alkoholin juomiseen ja humalatilaan. Monet tavoittelet sitä eufoorista tunnetta, ensimmäistä humalaa.. Minä taas tavoittelen samaa tunnetta lukemalla kirjoja ja elämällä tarinan mukana ja rakastan sitä koko sydämestäni.

Rakastan kirjailijoita. Rakastan kirjoja. Rakastan tarinoita. Rakastan monia kohtaamiani hahmoja. Rakastan ihmisiä, jotka olen löytänyt lukemisen ansiosta. Rakastan lukemista niin paljon, ettei sen syvän, pohjattoman rakkauden kuvaamiseen edes löydy sanoja!

Lue sinäkin, luetaan yhdessä (:

3 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja. Uskomaton tuo sanavaraston ero lukevien ja lukemattomien välillä! Mutta selvähän se, että lukeminen laajentaa sanavarastoa, ja muutenkin lukemisesta on paljon huvia ja hyötyä! :)

    VastaaPoista
  2. Totta ,pelkkää totta! Ihanaa että on ihmisiä jotka rakastaa kirjoja ,kirjottamista ja lukemista samalla lailla kuin minä

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!