tiistai 23. lokakuuta 2018

TylyPori 2018


Porin pääkirjasto järjesti lauantaina 13.10.-18 toisen kerran TylyPorin, joka on Porin oma Harry Potter -tapahtuma. Herranen aika, että se oli muuttunut ja kasvanut paljon! Tapahtumassa oli paljon enemmän kaikkea hienoa ja kaikesta näki, että sitä oli suunniteltu huolella. Menin kirjastoon tasan yhdeksitoista, sillä tapahtuma alkoi silloin. Kirjasto oli jo siinä vaiheessa täynnä väkeä. Lapset jonottivat yhdessä vanhempiensa kanssa tupiin lajitteluun, jossa tänä vuonna kyselyn sijaan oli lajitteluhattu!


TylyPorissa paikasta toiseen tänä vuonna opasti Kelmien kartta, joka on kaikille Potter -faneille tuttu, Kelmien eli Harry Potterin isän, James ''Sarvihaara'' Potterin ja tämän ystävien Remus ''Kuutamo'' Lupinin, Peter ''Matohäntä'' Piskuilanin ja Sirius ''Anturajalka'' Mustan, tekemä maaginen kartta, joka näyttää kuka liikkuu ja missä päin Tylypahkaa. Kartassa näkyy myös salakäytävät. Tarvehuone on ainoa paikka, joka ei kartalla näy.


Lajitteluhattu lajitteli uudet velhot ja noidat omiin tupiinsa. Itselleni osui tänä vuonna Luihuinen, viime vuonna olin Rohkelikko. Puuskupuh oli tupa, jonka tupapinssejä jäi käsittääkseni eniten yli. Henkilökohtaisesti itselläni juuri Luihuinen on aina ollut tupa, josta en hirveästi välitä, mutta sekin johtuu vain siitä, millainen kuva minulla heistä on. Kuten Harry omalle pojalleen sanoi tämän epäröidessä; ''Albus Severus Potter, sait nimesi kahden Tylypahkan rehtorin mukaan. Toinen heistä oli Luihuinen, enkä ole koskaan tuntenut ketään sen urheampaa miestä.'' Lainaus ei välttämättä ole täysin oikea, koska kirjoitin ulkomuistista.

Päivän ohjelma. Superpaljon kaikkea mielenkiintoista.
Kuvausseinänä toimi tänä vuonna Tylypahkan pikajunan asemalaituri 9 3/4. Seinän edessä sai ottaa itse itsestään kuvan tai sitten antaa kirjaston työntekijän ottaa kuvan itsestään. Kuvista tuli aika hienoja, koska tosi monella oli päällään päivän teemaan sopivia asusteita kuten viitta ja noidan hattu. Kuvia varten sai myös lainata rekvisiittaa kuten esimerkiksi hattuja tai vaikka pöllöä tai pikaria.

Oma kuvani.
Tapahtumassa oli tänä vuonna mahdollista myös ostaa Potter -aiheisia juttuja kuten taikasauvoja tai Funko Pop -figuureita ja mukeja. Lisäksi oli mm. juomapulloja. Itse en ostanut Viistokujan puodista mitään, mutta mennessäni myöhemmin siitä ohi, ainakin sauvat olivat menneet. Aulassa oli kuvauspisteen ja tämän myyntipisteen lisäksi myös professori Punurmion ennustustupa, jossa professori ennusti jokaiselle halukkaalle. Sinne oli pitkät jonot koko tapahtuman ajan, joten en mennyt käymään siellä. Kirjaston alakerrassa oli mahdollisuus pelata velhojen suosimaa urheilulajia, Huispausta, jota en sen mennyt kokeilemaan juuri siitä syystä, että kaikki järjestetyt pajat olivat todella suosittuja nuorempien fanien keskuudessa, mikä oli tottakai tarkoituskin.Jostain syystä kuvan vanha kirjoituskone kiehtoo minua joka kerta, kun vain näen sen. Ehkä haluaisin itse kokeilla kirjoittaa sillä? Mene ja tiedä. Melkein harmittaa, että itse kirjoitan lähes kaiken tietokoneella, harvoin enää käsin.


Kirjaston lasten ja nuorten puolella oli viime vuoden tapaan tänäkin vuonna Professori Kalkaroksen taikaliemipaja, jossa sai itse tehdä oman liemen ja jos uskalsi, sitä sai myös maistaa. Itse en osallistunut tähän pajaan, koska se oli muiden tavoin todella suosittu pienempien fanien keskuudessa.


Lasten puolella oli myös lukuvinkkejä lajiteltuna tuvittain sekä tottakai mahdollisuus lainata niin Potter -aiheisia kuin muitakin kirjoja. Tänne sai myös halutessaan istahtaa lukemaan Potter -tarinoita, mikä ainakin omasta mielestäni oli kiva juttu.


Omasta mielestäni mielenkiintoisin juttu oli kuulla asioista Potterin takana ja J.K Rowlingista itsestään Minna Siikilä-Laitilan kertomana. Luennossa oli montakin mielenkiintoista pointtia kuten se, miten monessa tutussa sadussa ja tarinassa on Harry Potter -kirjojen kanssa yhtäläisyyksiä; esimerkiksi Tuhkimo tai Taru Sormusten Herrasta ja Hobitti -sadut.


Myös kaikille Potter -kirjoja lukeneille tuttu kahvila oli avoinna. Sieltä sai ostaa mm. Monijuomalientä. Itse en ollut ihan niin rohkea, että olisin sitä maistanut. Päädyin itse ostamaan Matami Huiskin hehkusimaa, mikä oli yllättävänkin hyvä makuelämys. Hiukan mausteinen ja simamainen. Tykkäsin ja mielestäni oli kiva, että kirjaston henkilökunta oli selkeästi nähnyt vaivaa tapahtuman eteen ja alkanut suunnitella sitä hyvissä ajoin. 

Tapahtuma on hyvin perheystävällinen ja katsottavaa, koettavaa ja nähtävää riittää aivan varmasti kaikille. Tänä vuonna oli edellä mainittujen lisäksi mahdollisuus kuulla mm. Professori Punurmion lausuma ennustus, pelata Huispausta, tulla lajitelluksi tupaan ihka oikean lajitteluhatun avulla sekä kuulla Siuntio Silosäkeen tarinoita. Tapahtuma on todella monipuolinen eikä siellä varmasti tule tylsää vähän varttuneemmallekaan velholle tai noidalle. Odotan jännityksellä, mitä on ensi vuoden TylyPorissa luvassa ja toivon, että se järjestetään vielä monen vuoden ajan, koska Potter -kirjat ja elokuvat viihdyttävät ja lumoavat sukupolvesta toiseen. Potterhuuma on tullut selkeästi jäädäkseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!