tiistai 3. toukokuuta 2016

#Pojatkinlukee
  Noin viikko sitten Kalenterikarju - blogista tuttu Mikko Toiviainen aloitti kampanjan nimeltä #Pojatkinlukee. Mikä tuo kamppanja nyt sitten on? Sen tarkoituksena on edistää nuorten, mutta erityisesti poikien lukemista. Lukeminen on nykyään katoava luonnonvara. Ihan oikeasti. Harva nuori osaa lukea enää sujuvasti tai ei jaksa lukea enempää kuin muutaman rivin ja ehkä kirjoittaa juuri ja juuri oman nimensä. Mun mielestä se on todella surullista, koska itse rakastan kirjoja ja lukemista enemmän kuin mitään muuta (siis jos ei lasketa kirjoittamista mukaan, koska se on mulle intohimo). Tarkemmin #Pojatkinlukee - kampanjasta voit lukea Mikon blogista.

  Minullakin lukemista hidastaa luki- ja hahmotushäiriö, mutten anna sen häiritä, vaan jatkan sitkeästi eteenpäin, vaikka välillä onkin haastavaa. Lukihäiriöni ei enää juurikaan näy nykyään, kiitos oman ahkeran luku- ja kirjoitustreenin. Itse asiassa osallistun nytkin Demin kirjoituskilpailuun, johon on aikaa osallistua 31.maaliskuuta asti. Teen sen siksi, että haluan nähdä, kuinka hyvä olen kirjoittajana. Haluan nähdä, olenko kehittynyt rakastamassani lajissa, sillä olen kirjoittanut omia tekstejä blogien ohella jo monta vuotta.


  Kokoan tähän postaukseen muutamia kirjoja, joiden koen sopivan mainiosti myös poikien luettavaksi. Jostain syystä poikien kirjoja on hieman hankalampi löytää kuin tyttöjen. Itse luen lähinnä nuortenkirjallisuutta edelleenkin huolimatta siitä, että olen jo 20-vuotias nuori nainen, joten vinkkien antaminen on minulle helppo homma ja teen sen mielelläni. Sillä jos saan yhdenkin pojan vinkkieni avulla innostumaan kirjojen lukemisesta, olen superiloinen! <3

  Postauksen vinkkikirjat löytyvät kaikki omasta hyllystäni. Kirjahyllyni sisältö on hyvinkin nuortenkirjapainotteinen, vaikka mukaan mahtuu jokunen kirjoitusopus, muita tietokirjoja sekä muutama elämäkertakin. Tiesitkö, että aloitin itse asiassa oman lukuharrastukseni J.K RowlinginHarry Potter - sarjalla? En aloittanut millään helppolukuisella lukemaan, vaan luin Potterin Salaisuuksien kammion, kun osasin jotenkuten lukea.

  Tällä kertaa kirjapino näyttää suurin piirtein tältä:

  Kuvasta puuttuu muutama kirja, koska tajusin vasta kuvan ottamisen jälkeen, että nekin sopivat pojille. Puuttuvat ovat J.K Rowlingin Harry Potter - sarjan ensimmäinen osa ja Rambo.

  Veikkaan, että kirjastotädit ja -sedät sekä jotkin kampanjassa mukana olevat kirjabloggaajat keskittyvät hakemaan lukuvinkkejä lähinnä uusista kirjoista, mutta minä kerron vähän vanhemmistakin kirjoista. Kirja ei vanhene oikeastaan ikinä. Kansien sisään kirjoitettu tarina elää aina, oli kirja itse painettu koska tahansa. Jos kyseessä on kokonainen kirjasarja, kerron vain sarjan ensimmäisestä osasta, en kaikista.
  Vinkki 1:
  Nadja Sumanen - Rambo

  Sumasen Rambo on minulla vielä loppusuoralla. Itse asiassa taitaa olla ihan muutamasta sivusta kiinni, että pääsen bloggaamaan tästä tänne ja kertomaan, mitä mieltä siitä oikein olen. Sen verran voin jo sanoa, että olen ihan tosissani pitänyt Rambosta ja koska en itse osaa hirveän hyvin kirjoittaa jos tarinan päähenkilö on poika, minusta on hauska päästä välillä myös poikien pään sisään tutkimaan, mitä siellä liikkuu ja miten he ehkä ajattelevat joistain asioista.
     Rambo on tarina kasiluokkalaisesta Rambosta, jonka äiti on ollut jo pitkään masentunut ja väsynyt eikä tunnu jaksavan oikeastaan mitään kunnolla. Rambo on saanut osakseen jo monta leimaa. Mutta hän ei tosiaankaan ole luovuttajaluonne. Hän on päättänyt pysäyttää ilmastonmuutoksen, tehdä käsillä roikkumisen maailmanennätyksen ja nähdä äidin nousevan masennuksen suosta. Kesäiset viikot äidin poikaystävän Rotan kesäpaikassa tuovat hänen elämäänsä välittäviä aikuisia. Ja tytön, nimeltä Liina.  Vinkki 2:
       
  J.K Rowling - Harry Potter sarja

  Harry Potterin tietää moni nuori kirjojen pohjalta tehdyistä elokuvista. Täytyy sanoa, että itse en juurikaan niistä leffoina välitä. Sarjan kuudennen osan, Puoliverisen prinssin elokuvasovitus on omasta mielestäni vähän tökerö, muut ovat ihan hyviä. En kai vaan osaa olla vertailematta kirjaa ja elokuvaa toisiinsa... :D

  Harry Potter - sarja sisältää vauhtia ja toimintaa ja sopii loistavasti ala- ja yläasteikäisen pojankin luettavaksi. Potterit ovat niin ajattomia klassikkokirjoja, että niitä voi lukea oikeastaan missä iässä tahansa. Itse rakastan Potter-kirjoja <3

  Jos kaipaat kirjaltasi toimintaa, lue ehdottomasti tämä klassikkosarja!
  Kirjan päähenkilöönkin on helppo samaistua ja voin vaikka vannoa, että jos et rakastu Harryyn niin löydät sarjan edetessä sen hahmojen joukosta aivan varmasti oman suosikkisi!

  Sarja sisältää seitsemän osaa:
  Viisasten kivi
  Salaisuuksien kammio
  Azkabanin vanki
  Liekehtivä pikari
  Feeniksin kilta
  Puoliverinen prinssi
  Kuolemanvarjelukset

  Lisäksi: Kirottu lapsi


  Vinkki 3:

  Tomi Kontio - Keväällä isä sai siivet - sarja

  Rakastan tätä sarjaa ja sillä on minulle merkittävää tunnearvoa, koska jos nyt en ihan väärin muista, taisi juuri tämä Kontion sarja olla ensimmäisiä kirjoja, mitä luin Harry Pottereiden jälkeen.

  Keväällä isä sai siivet on hauska kertomus hiukan hölmöstä Kokon perheestä. Kirja keskittyy viisihenkisen perheen kaksospoikien, Timon ja Tomin elämään ja siihen, miten heidän isänsä sai siivet ja lensi pois heidän luotaan maakuoppaan avautuneeseen taivaaseen.

  Pian isänsä katoamisen jälkeen veljekset joutuvat kokemaan sellaisia asioita, joista eivät olisi osanneet ikinä edes kuvitella ja joutuvat paikkaan nimeltä Huostola ja törmäävät siellä paikan hirviömäiseen johtajaan, Raakel Vastapöksyyn, joka haluaa erottaa veljekset toisistaan. Kuinka veljesten käy? Lue kirjasarja, niin saat tietää sen ja monta muuta asiaa.
  Kirjasarjaan kuuluu kolme kirjaa:

  1. Keväällä isä sai siivet
  2. Austraasian viimeiset lapset
  3. Maan veli


  Vinkki 4:

  Darren Shan - Friikkisirkus

  Kirjan takakannen teksti kuuluu:

  LUE JA PELKÄÄ!

  Darren Shan ja hänen ystävänsä Steve pääsevät katsomaan kummajaisten esityksiä kiellettyyn Friikkisirkukseen. Ohjelmanumerot ovat toinen toistaan hurjempia, mutta vaikuttavin kaikista on arpinaamainen, kalpea Larten Crepsley. Hän ohjailee ajatustensa voimalla lemmikkihämähäkkiään, Madam Octaa - eikä oikeasti ole edes ihminen.... Ilta sirkuksessa muuttaa poikien elämän painajaiseksi.

  Karmivan jännittävän sarjan ensimmäinen osa.
  Nyt täytyy olla rehellinen ja todeta, etten edes tiedä, montako osaa tässä sarjassa on. Sen voin sanoa, että tosi monta!

  Vinkki 5:
  Tuija Lehtinen - Traktori

  Voi ah, ihana Tuija Lehtinen! Olen lukenut monta Tuijan kirjaa ja hän onkin yksi tunnetuimmista nuortenkirjailijoista. Olen ihan rakastunut Tuijan tyyliin kirjoittaa. Viimeksi taisin lukea hänen kirjoistaan Poika, nimeltä Iines.

  Traktori on kertomus viisitoistavuotiaasta Rikistä, jonka elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän perii isoenoltaan koppimallisen vuoden 1979 Valmet 1102 - traktorin. Hylätylle tilalle konetta ei voi jättää, joten Riki ajaa traktorikortin ja lähtee liikkeelle. 
     Kun alla on jykevä kone ja pitkä tie, tyttöystävän jälkeiseen elämään löytyy uusi suunta. Halki Suomen kulkevalla traktorillaan Riki tapaa koko joukon omaperäisiä ja arvoituksellisia ihmisiä - ja huomaa siinä sivussa toteuttavansa isoenon täyttymätöntä unelmaa.

  Vinkki 6: 

  Roope Lipasti - Viikinkisolmu

  Tämä kirja kuuluukin siihen osastoon, missä ovat muutkin sellaiset kirjat, joihin en ole vielä ehtinyt tarttua, joten en voi varsinaista arviota antaa tästä kirjasta.

  Viikinkisolmu kertoo Viljasta, joka asuu meren äärellä, suojatulla Linnanvuorella, aikana jolloin viikingit vielä kyntivät maailman meriä. Kylään hyökkäävät viikingit jättävät jälkeensä haavoittuneen pojan, jonka Vilja ja hänen ystävänsä Pekko pelastavat. Egil on vihollinen, mutta voiko hän olla myös ystävä?

  Viikinkisolmu on vetävä historialliseen aikaan sijoittuva seikkailukertomus, joka on myös tarina vihollisuudet ylittävästä ystävyydestä ja lasten viisaudesta.
  Jos sinua kiinnostaa historia, kirja on kuin tehty sinua varten!
  Vinkki 7:
  Holly Black & Cassandra Clare: Magisterium - Rautakoe

  Onko herkullisempaa yhdistelmää kuin Varjojen kaupungit ja Spiderwickin kronikat luoneiden kirjailijoiden yhteistyö? Ei mielestäni. Tämä kirja on aivan mahtava ja luo ihan uuden käsityksen siitä, kuka on hyvä ja kuka paha.
  Kirja todellakin osaa yllättää!

  Rautakoe on tarina Callum Hunt - nimisestä nuoresta pojasta, jolle on koko hänen ikänsä jankutettu sitä, kuinka epäluotettavia taikurit ovat ja kuinka vaarallista magia on. Kun Callum valitaan opiskelemaan Magisteriumiin hänen ponnisteluistaan (halusi epäonnistua, teki kaikkensa) huolimatta, häntä odottaa uusi, pahaenteinen tulevaisuus, johon liittyy joku, joka kutsuu itseään Kuoleman viholliseksi.

  Kuinka Callin käy? Saako hän ystäviä? Mitä hänelle tapahtui Rautakokeen jälkeen? Lue, niin tiedät!  Vinkki 8:
  Ilkka Remes - Hermes

  14-vuotias Aaro Korpi ja hänen kaverinsa Niko yrittävät epätoivoisesti kaupata Saksasta tuomaansa Mersua. Yllättäen he joutuvat mukaan klassiseen vakoiluoperaatioon...

  Syrjäisen Suomen metsissä testataan salaista eurooppalaista high tech - sotilaskalustoa, joka on tiedustelupiirien kuuman mielenkiinnon kohteena niin Venäjällä, Yhdysvalloissa kuin Kiinassakin.

  Aaro saa vastaansa tosielämän James Bondin ja huomaa liian myöhään, ettei kansainvälisen sotilastiedustelun pimeään maailmaan pitäisi eksyä edes puolivahingossa.

  Kirja on aivan mahtava ja toimintarikas kertomus
  nuoren pojan silmin tarkasteltuna.
  Vinkki 9:
  Linnea Parkkonen - 112, vihaan itseäni

  112 vihaan itseäni vie lukijan raadollisen syvälle nuoren maailmaan, jossa anoreksia ottaa vallan. Voiko elämässä selvitä, kun oma peilikuvakin oppii valehtelemaan?

  Nuorten omalla äänellä puhuva 112 - vihaan itseäni on Linnea Parkkosen kolmas romaani, jossa keskitytään 15-vuotiaan Lillin elämään vaikean perhetilanteen ja ulkonäköpaineiden kanssa. Hyväksytyksi tulemisen tarve ja epävarmuus omasta itsestä ajavat Lillin kohtalokkaaseen kierteeseen, jossa jokainen suupala punnitaan.

  Kirja sopii sellaiselle nuorelle (sukupuolesta riippumatta), joka on kiinnostunut erilaisista sairauksista ja haluaa lukea totuudenmukaisia juttuja niistä. 

  Vinkki 10:
  J.R.R Tolkien - Hobitti eli Sinne ja takaisin

  Oletan, että kaikki varmaan tietävät Hobitti - elokuvat. Tämä kirja kertoo elokuvien tapahtumat laajemmin ja tarkemmin.

  Tämä on kertomus siitä, kuinka eräs Reppuli joutui seikkailuun ja yllätti itsensä sanomasta ja tekemästä ties mitä kerrassaan odottamatonta....

  Kolossa maan sisällä asuu huolettomista elonpäivistään nautiskeleva hobitti nimeltä Bilbo Reppuli. Mutta kun velho Gandalf valitsee Bilbon mukaansa retkelle ''sinne ja takaisin'', edessä onkin lähtö vaaralliselle polulle: takaisin pitäisi saada lohikäärme Smaugin ammoin varastama kääpiöiden aarre. Vaikka vaaroja matkalla riittää, haasteiden keskellä pienestä ja pelokkaasta, mutta tavattoman sinnikkäästä hobitista kasvaa todellinen sankari!


  Hobitti eli sinne ja takaisin on Taru Sormusten herrasta - saagaa edeltävä itsenäinen tarina,
  johon miljoonat lukijat ovat jo ihastuneet teoksen 75-vuotisella taipaleella.


  Vinkki 11:
  Justin Somper: Vampiraatit - Kirottujen laiva
  Arrgh, kaikki miehet kannelle!
  Tämä ei olekaan ihan mikä tahansa merirosvo saaga,
  vaan vampiraatti saaga!

  Mä sulle tahdon kertoa nyt tositarinan
  Vampiraattilaivasta mä teitä varoitan
  Hirmuisesta laivasta ja miehistöstä sen
  Jok' seilaa aavaa ulappaa aina valvoen

  Kaksossisarukset Grace ja Connor pakenevat eräänä päivänä orpokodista ja eksyvät merelle. Connor päätyy merirosvojen alukseen ja Grace hirvittävien vampiraattien laivaan. Miten sisarusten käy hurjien isäntiensä huomassa?


  Vinkki 12:

  Laini Taylor - Aika taistelun & tähtivalon

  Tämän kirjan sain syntymäpäivälahjaksi, enkä ole ehtinyt tarttua vielä siihen. Mutta varmasti vielä luen tämänkin!

  Olipa kerran enkeli ja paholainen, jotka rakastuivat ja uskalsivat kuvitella uutta tapaa elää. Elämää ilman joukkomurhia ja hautarovioita, ilman palaajasotureita ja petoarmeijoita.

  Kerran rakastavaiset makasivat sylityksin kuun salaisessa temppelissä ja unelmoivat maailmasta, joka oli kuin korurasia ilman korua, paratiisi joka odotti, että he löytäisivät sen ja täyttäisivät sen onnellaan.

  TÄMÄ EI OLLUT SE MAAILMA.

  Vinkki 13:

  Mintie Das: Storm Sisters - Kuohuva maailma

  Jos pidit Pirates ot the Caribbean - leffojen Jack Sparrow'sta, on tämä kirja juuri sinua varten!

  Viisi nuorta tyttöä matkaa yksin maailman merillä. He ovat naamioituneet merirosvoiksi suojellakseen itseään vaaroilta ja vihollisilta, mutta se ei riitä. Vauhdikas pakomatka alkaa 1780-luvun Shanghain hämyisiltä kujilta ja oopiumiluolista, vie heidät halki Intian valtameren aina Malediiveille ja Arabian niemimaalle asti, eivätkä edes myrskyt ja huimat meritaistelut pysty katkaisemaan matkantekoa.

  Pystyvätkö tyttöpiraatit pelastamaan kuninkaallisen merialuksen, saati itsensä? Onko sittenkään hyvä idea liittoutua kapinallisten poikien kanssa, jotka jakavat tyttöjen menneisyyden salaisuudet? Ja tärkein kysymys kaikista: mitä heidän vanhemmilleen ja muille stormilaisille tapahtui?


  Vinkki 14:

  Rick Riordan: Percy Jackson - Salamavaras

  Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi...

  ''Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet''

  Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama, maailman mahtavin ase, ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole mitään toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään.

  Nyt minä lupaan, että rakastut täydellisesti Rick Riordanin kirjoihin, sillä niin on käynyt monelle hänen kirjojaan lukeneelle, eikä se ole ihme, sillä Riordan tietää kyllä, kuinka koukuttaa lukija.

  Riordanilta lisäksi ilmestyneitä kirjoja (suomeksi):
  Percy Jackson - Hirviöiden meri
  Percy Jackson - Titaanien kirous
  Percy Jackson - Labyrinttitaistelu
  Percy Jackson - Jumalten sota

  Olympoksen sankarit - sarja (jatkoa edellisen sarjan kirjoille):
  Eksynyt sankari
  Merenjumalan poika
  Athenen merkki
  Haadeksen talo
  Olympoksen veri

  Kanen aikakirjat: 
  Punainen pyramidi
  Liekehtivä valtaistuin
  Pedon varjo
  Vinkki 15:

  Harri Istvan Mäki - ZEN ZERO
  ''Anteeksi?'' kysyin ja tuijotin vampyyripoikaa silmiin. Pojan suupielistä valui veripisara. Hän vilkaisi minua uneliaasti. ''Onkohan tämä paikka vapaa?'' jatkoin.
  ''Tarkoitan, kai tähän saa istua?''

  Tervetuloa Kyläkoskelle! Eero on juuri muuttanut perheensä kanssa Helsingistä Kyläkosken korpimaille. Ensimmäinen päivä uudessa koulussa alkaa merkillisissä tunnelmissa. Itse asiassa koko koulu tuntuu kummalliselta. Reippaasti Eero kuitenkin tutustuu koulukavereihin, ja luokkakaverinsa Teron välityksellä myös taikuri Mathias Ruutiin. Osa kyläkoskelaisista innostuu uudesta muuttajasta ja tarjoutuu esittelemään Kyläkoskea. Ehkä hieman liiankin innokkaasti, koska uinuvan pikkukaupungin uumenista löytyy jotain vaanivaa ja vaarallista.
  Zen Zero huomaa, ettei voi paeta kohtaloaan - hänen on kohdattava Musta valtiatar!
   Zen Zero on varhaisnuorille suunnattu niskavillat pystyyn nostava kauhuromaani. 

  Tässä oli omasta kirjahyllystäni vinkkejä pojille.
  Toivottavasti löysit jotain kiinnostavaa!

  Sen haluan vielä sanoa, että jos sinua kiusataan lukuharrastuksesi tähden, älä ole kuulevinasikaan, sillä lukeminen on lahja. Se on kyky, jota ei valitettavasti kaikilla ole. Lukevat ihmiset osaavat enemmän sanoja kuin ne, jotka eivät lue ja ovat fiksumpia sekä heillä on myös huimasti parempi mielikuvitus! Kanna siis tätä lahjaa ylpeydellä ja ole siitä iloinen. Olet mahtava <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!