keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Tuomas Keskimäki - Ikuisesti

Ikuisesti on tarina nuorista, se on tarina rakkaudesta, välittämisestä, mielen sairaudesta, uskosta sekä ystävyydestä.

''Ei missään oo luvattu, että elämä olis helppoa, mut se mikä sen palkinto on loppujen lopuks, on se, miks me jaksetaan silti. Iankaikkisuus, aivan kuin aikaa ei olisi.''

Kirja on saatu kirjailijalta arvosteltavaksi.

Ikuisesti on tarina, jossa seurataan Kasperin ja hänen kaveripiirinsä elämää sekä Kasperin ja uuden tytön, Venlan, välistä suhdetta. Nuoret käyttävät päihteitä jonkin verran ja elävät muutenkin aivan normaalien nuorten elämää. Kirjassa usko on myös suuressa osassa, mutta sitä ei kannata pelästyä. Kirjaa voi lukea, vaikka ei itse olisi uskovainen. Kirjoitin Tuomaksesta aiemmin haastattelun, pääset lukemaan kirjailijan haastattelun tästä.
   Kirjassa puhutaan oikeista, elämänmakuisista ongelmista, joiden keskellä nuoret yrittävät selvitä ja elää omaa elämäänsä. Ikuisesti käsittelee synkkiäkin aiheita hienosti eikä esimerkiksi uskonnosta puhuta tuputtamistyylisesti, mikä minusta oli hieno huomata.

Pääasiassa Keskimäki käsittelee kirjassa Kasperin ja uuden tytön, Venlan, välistä suhdetta. He elävät aluksi eri maailmoissa vaikka kaveripiiri onkin lähes sama. Kasperin kaverin, Jonnan, pikkusisko Iina on hiukan ripustautuva uutta ystäväänsä Venlaa kohtaan, mutta sen ymmärrän hyvin. Itsellenikin ystävät ovat tärkeitä olleet aina, ja ovat edelleen, mutta pyrin silti antamaan heille omaakin aikaa ja tilaa.
   Kaveripiirinsä kanssa Kasperi kipuilee erilaisten ongelmien kanssa, mm. syrjäytymisen ja päihdeongelmien. Keskimäki käsittelee asioita hienosti ja melko syväleimaisesti kirjassaan. Alun infoähkyn jälkeen pääsee tutustumaan paremmin mm. Venlaan, joka alussa jää hiukan pimentoon. En silti sanoisi, että infoa on liikaa, päinvastoin. Sitä on riittävästi. Sain vastauksen niihin kysymyksiin, joita matkan varrella tuli mieleen. Kirjan loppu jäi tästä huolimatta hiukan kysymysmerkiksi.

Keskimäki käsittelee kirjassaan uskonasioitakin, muttei lainkaan tuputtavaan tyyliin vaan sellaisella tietopohjaisella tavalla. Sitä ei siis kannata pelästyä, kirjan voi hyvin lukea sellainenkin lukija, joka ei ole uskossa. Tarinan nuoret käsittelevät uskon kautta monia elämänsä ongelmia ja se tuntuu helpottavan heidän oloaan.
   Tarina kulkee eteenpäin hyvin ja pitää lukijan otteessaan. Kirja on viihdyttävä ja informatiivinen kuvaus siitä, millaista nuorten elämä toisinaan voi olla ja ettei elämä aina ole niin helppoa kuin monet aikuiset kuvittelevat. Joskus tuntuu, etteivät aikuiset itse muista enää, millaista on olla nuori, tai jos muistavat, aliarvioivat nuoria silti paljon. Se on mielestäni törkeää. Se kuinka paljon asioista ja elämästä tietää, ei ole iästä kiinni. Kaikilla on taustallaan erilaisia kokemuksia eikä niitä sovi vähätellä.

Suosittelisin kirjaa kaikille uskossa oleville nuorille ja nuorille aikuisille. Tai ylipäätään ihmisille, jotka haluavat lukea rakkaustarinan, jossa kuitenkin käsitellään vakaviakin aiheita. Kirja on Keskimäen ensimmäinen romaani ja onnistunut mielestäni hyvin. Ikuisesti on melko nopealukuinen kirja, mutta voi lukijaltaan vaatia matkan varrella siinä käsiteltävien asioiden työstämistä, mistä ainakin henkilökohtaisesti pidin paljon. Jos ja kun kirja jää mietityttämään, on se merkki hyvästä tarinasta.
   Kirjan kansi on synkähkö, mutta se sopii tarinan henkeen hyvin. Se on myös poikkeuksellinen, sillä monesti kirjojen kannet ovat graafikon tekemiä piirroksia. Tässä käytettiin valokuvaa, jossa mallina oli Janette Aavinko.
   Tykkäsin muutenkin siitä, että Keskimäki tykkää tehdä paljon kirjansa ympärillä eikä se ole jäänyt siihen, että kirja on ulkona eikä enää kuulu mitään. Kirjailija pitää kirjansa nimissä myös instagram -tiliä, jossa näkyy lainauksia kirjasta. Meinasin itse käyttää niitä kirjailijan luvalla ensin tässä arviossa, mutta päädyin kuitenkin tekemään ilman niitä.


Teos: Ikuisesti
Kirjailija: Tuomas Keskimäki
Taitto: Katri Korpela
Kansi: Jamppa Lamminpää
Kannen malli: Janette Aavinko
Valokuvaus: Jamppa Lamminpää & Jerkka Perälä
Sivumäärä: 203
Kustantaja: Sunkirja
Mistä minulle: Arvostelukappale kirjailijalta
Suosittelenko, kenelle: noin yläasteikäisestä nuoresta ylöspäin
Arvosana: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!