perjantai 25. tammikuuta 2019

Satu Kivinen - Pese hampaat ennen kuin pussaat

Kunpa olisi poikaystävä ja edes B-kupin tissit! Päiväkirja paljastaa 14-vuotiaan Sofian haaveet ja inhokit. Hulvaton esikoisromaani.
Kummitäti luonnehtisi Sofiaa rasittavaksi takapenkin teiniksi, paras ystävä Iines taas laiskimukseksi. Omasta mielestään Sofia on varsin mukiinmenevä olemattomia tissejä lukuun ottamatta. Hän rakastaa pizzaa ja listojen laatimista. Hän pystyy kertomaan Salattujen elämien juonenkäänteet 10 vuoden ajalta. Hän on perillä muotivillityksistä. Hän saa pierun tulemaan tahdonvoimalla. Hänen tulevaisuuden suunnitelmissaan Hollywood ei ole pois suljettu vaihtoehto.
Sofiasta ei ole mitään järkeä himmailla puolivaloilla: elämä on ihanaa!Esikoiskirjailija Satu Kivinen kirjoitti kirjan, Pese hampaat ennen kuin pussaat. Kirjassa tutustutaan 14-vuotiaaseen Sofiaan ja hänen ystäväpiiriinsä. Kirja on kirjoitettu päiväkirjan muotoon. Sofia purkaa ajatuksiaan päiväkirjaansa mutta jakaa myös kokonaisia keskusteluja ystäviensä kanssa päiväkirjalleen. Yllätyin siitä, miten paljon kirja piti sisällään dialogia, kun ottaa päiväkirjamaisuuden huomioon. Jos sen onnistuu unohtamaan ja keskittymään itse tarinaan, viihtyy Sofian ja hänen ystäviensä parissa varmasti.

Sofia on tavallinen teini-ikäinen tyttö, jolla on ihan tavallisia ongelmia kuten mitä pukea päälle tai mitä joku muu sinusta ajattelee. Nuo voivat neljätoistavuotiaana tuntua isoilta ongelmilta, vaikka eivät oikeasti sitä olekaan. Jo heti tarinan alkumetreillä sai nauraa enemmän kuin tarpeeksi, sillä Sofialla on joitakin hauskoja mielipiteitä kuten se, että hänen mielestään puuro näyttää siemennesteeltä.
   Mietin muutamaan kertaan kirjan alkumetreillä, olenkohan liian vanha sen lukijaksi tai onko minulta jäänyt jotain kokematta, koska en pidä miestenvessassa käymistä nolona. Mielestäni vessojen sukupuolijaottelusta voisi kokonaan luopua.
   Sofia tykkää tehdä paljon listauksia asioista, mikä toi mieleeni Siri Kolun Me Rosvolat -sarjasta tutun Vilja Vainiston. Aion ehdottomasti lukea Rosvolat pian uudestaan ja toivon hartaasti, että Otava julkaisisi myös Tarinataistelu -kirjan e-kirjana.

Kiinnitin edellä mainitsemieni asioiden lisäksi huomiota myös siihen, että Sofia on lukenut selkeästi paljon naistenlehtiä ja tuntuu jopa uskovan suurinta osaa lehtien hömppäjutuista. Oman kokemukseni mukaan naisten oletukset miehistä harvoin pitävät edes paikkaansa, paremmin selviää kysymällä suoraan asianomaiselta. Se voi kuitenkin tuntua erityisen hankalalta etenkin jos on ihastunut kuten Sofia, joka tuskailee tunteidensa kanssa aivan kirjan loppuun asti. Kirjailija pudottaa lopussa sellaisen pommin, että en voi millään olla odottamatta jatkoa. Vaadin saada tietää, kuinka kaikki jatkuu!

Suosittelisin kirjaa kaikille teineille ja heidän vanhemmilleen, sillä se pitää otteessaan varmasti aikuisenkin lukijan ja saa miettimään omaa jo taakse jäänyttä lapsuutta. Sitä mietin itsekin, vaikka olen vasta nuoriaikuinen. Palasin hetkessä lukiessani peruskouluvuosiini. Niistä kymmenestä vuodesta en muista paljon, sillä kiusaamisen takia olen pyrkinyt unohtamaan suurimman osan koulumuistoistani, mutta muistan painineeni osittain aivan samojen ongelmien kanssa kuin Sofiakin. Jos kaipaat rentoa, kevyttä ja hauskaa luettavaa Pese hampaat ennen kuin pussaat täyttää vaatimuksesi täysin.


Teos: Pese hampaat ennen kuin pussaat
Kirjailija: Satu Kivinen
Sivvumäärä: 220
Kustantaja: Otava
Formaatti: e-kirja
Mistä minulle: Elisa Kirja -palvelu, ostettu
Suosittelenko, kenelle: Kevyttä ja hauskaa luettavaa kaipaavalle
Arvosana: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!