lauantai 19. tammikuuta 2019

Rupi Kaur - maitoa ja hunajaa

Tämä on runollinen selviytymistarina 
kahdenkymmenenyhden vuoden 
veri, hiki ja kyyneleet
tässä on sydämeni
sinun käsissäsi
tällaista on
satuttaminen
rakastaminen
hajoaminen
paraneminen

- rupi kaur

Kanadalainen Rupi Kaur julkaisi someseuraajiensa pyynnöstä runojaan kirjana. Maitoa ja hunajaa on runoilijan esikoisteos ja pitää sisällään paljon runoja liittyen satuttamiseen, rakastamiseen, hajoamiseen ja paranemiseen. Aloitin lukemaan tätä runokirjaa ajatuksena lukea muutama runo aikani kuluksi. Kävikin niin, että ennen kuin edes huomasin, olin lukenut koko kirjan alusta loppuun. Osa runoista osui erittäin kipeästi. Tajusin runoja lukiessani, että kokemani henkinen väkivalta on jättänyt minuun paljon syvemmän jäljen kuin olen edes tiennyt. Se oli niin ahdistava ja pelottava olo, että minun oli pakko kertoa siitä ystävilleni. Kerroin siitä myöhemmin myös blogini instassa.

Julkaisin juuri uuden kuvan instagramissa, kuvan alla kerroin syyn somehiljaisuuteeni. Se johtuu yksinkertaisesti ahdistuksesta ja siitä, etten osaa kunnioittaa itseäni enkä täten arvostaa itseäni ja osaamistani ja se jos mikä on ihmiselle monella tavalla haitannollista.
   Lukiessani Rupin runoja koin monenlaisia tunteita ahdistuksesta ja surusta aina iloon ja helpotukseen asti. Runojen lukeminen kävi hetkessä, mutta niitä jää väkisinkin miettimään myöhemmin. Rupi kirjoittaa todella hyviä, ajatuksia herättäviä runoja, joiden teemoina ovat tunteet ja niiden käsittely. Kirjan teemojen avulla Kaur käsittelee muun muassa seksuaalista ahdistelua ja raiskauksen uhriksi joutumista sekä siitä selviämistä, mikä tekee kirjasta erittäin ajankohtaisen. Siitä huolimatta että elämme Suomessa, emme ole tasa-arvoisia miehiin nähden. Jotkin miehet kohtelevat naisia vieläkin todella huonosti ja väittävät samaan aikaan, kuinka #Metoo -kampanja on mennyt liian pitkälle ja miten feministit vihaavat miehiä ja että miehet on ajettu ahtaalle. Totuus on se, että miehiä ei ole ahdistettu nurkkaan eikä sitä tulla tekemäänkään, mutta monia miehiä pelottaa se, että asioista on alettu puhua ääneen. Enää ei voikaan tehdä mitä vain joutumatta siitä vastuuseen ja mielestäni se on todella hyvä asia.
   Yksi omista suosikeistani tässä kirjassa oli heti kirjan alusta löytyvä runo, joka käsitteli ystävällisyyttä, mitä olen tänään paljon miettinyt, koska olen kyllästynyt siihen, että minua sattuu, koska olen kiltti ihminen. Kiltteydessä ei ole mitään pahaa, mutta silläkin on oltava rajansa, koska se voi olla vahingollista niin muille kuin sinulle itsellesikin. Kynnysmattona eläminen ei auta ketään, ei muita eikä sinua itseäsi.

s. 11 runo:
Miten sinun on niin helppo olla ystävällinen ihmisille, hän kysyi.
Maitoa ja hunajaa valui huuliltani, kun vastasin:
Koska ihmiset eivät ole olleet ystävällisiä minulle.

Kuten edeltä jo kävi selväksi, Kaurin runot iskevät ja ovat ajankohtaisia myös meille suomalaisille, sillä niissä käsitellään niin kipeitä aiheita, että runot koskettavat ja ovat ajankohtaisia myös täällä. Vaikka asioista on alettu puhua, netin keskustelukulttuurissa yleensä se joka tuo jonkin asian esille, hiljennetään nopeasti syystä tai toisesta. Tämä on huutava vääryys, niin ei kuuluisi olla. Asioista pitäisi voida keskustella ilman, että lytätään toinen täysin maan rakoon, niin että ei varmasti avaa suutaan heti uudelleen. Siihen liittyykin toinen suosikkirunoni Kaurin kirjasta:

s. 156 runo:
Jos olet syntynyt helposti kaatuvaksi,
olet syntynyt myös vahvaksi nousijaksi

Tuo runo on minulle läheinen monestakin syystä. Yksi ja samalla suurin syy on se, että tämä sopii minuun kirjaimellisesti. Liikuntavammani tähden kaadun todella helposti, ei tarvitse kuin vähän tönätä. Siksi pelkään tilanteita, joissa on paljon ihmisiä ja on vaara joutua tönityksi. Runo sopii minuun kuitenkin myös muuten, sillä ikääni nähden olen kokenut todella paljon. Elämäni ei ole ollut ikinä helppoa, se on ollut taistelua alusta asti. Monella tapaa. Voin avata tätä joskus enemmän jos haluatte.

Suosittelen Kaurin runoja kaikille, joita on joskus kohdeltu väärin. Kirjan sisältö on tehty juuri sinulle. Runot ovat tunteikkaita ja herättävät monenlaisia ajatuksia ja antavat hyviä keskustelun aiheita, aiheita, jotka ovat Suomessakin edelleen tabun asemassa, koska ovat niin kipeitä. Kiitän suuresti Sammakkokustannusta siitä, että suomensivat runot, sillä nyt varmasti kaikki saavat nauttia niistä ja tutustua paremmin samalla itseensä ja ajatuksiinsa.


Teos: maitoa ja hunajaa
Kirjailija: Rupi Kaur
Suomentanut: Riikka Majanen
Sivumäärä: 208
Kustantaja: Sammakkokustannus
Mistä minulle: Arvostelukappale
Suosittelenko, kenelle: Ihan jokaiselle runouden ystävälle
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!