torstai 10. tammikuuta 2019

Jyri Paretskoi - K15

Roni pitää listaa asioista, jotka ovat äidin mukaan K-15 eikä niistä siksi voi vielä puhua. Kahden viikon päästä Roni saavuttaa maagisen iän ja aikoo vaatia äidiltään vastauksia: Mitä äidin lukitussa lipastossa on? Voiko suklaamyrkytykseen oikeasti kuolla? Voiko seksirobotin tilauksen maksaa pienissä erissä viikkorahoista? Kuka isä on?   Koulussa Ronin luokalle ilmestyy jumalaisen kaunis Sara, jolle Roni lupaa vahingossa lahjoittaa poikuutensa. Ronista salaa kuvattu video leviää netissä ja aiheuttaa, paitsi kiusaamisaallon, myös kansainvälisen sensaation, jonka jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Paitsi Roni.


Jyri Paretskoin nuortenkirja K15 kertoo tarinan hyvin suorasanaisesta teinipojasta, Ronista. Hän ei häpeä sanoa ääneen edes sitä, että haluaa harrastaa seksiä. Tämä seikka on syy sille, miksi muutama poika samalla luokalla alkaa kiusata Ronia, mutta samaan aikaan luokalle tulee uusi tyttö - nimeltä Sara - joka kiinnostuu suorasanaisesta, erilaisesta pojasta samantien kaverimielessä. Pian hän hengaileekin paljon Ronin ja tämän parhaan ystävän, Nikon, kanssa myös vapaa-ajalla. He yrittävät selvittää, mitä Ronin äiti piilottelee ja samalla pistävät kiusaajille kampoihin. Saralla on suunnitelma, miten saadaan Ronin kiusaaminen loppumaan.

Roni tahtoo selvittää mitä äiti on häneltä piilottanut lukolliseen laatikkoon ja ennen kaikkea, kuka on hänen isänsä ja miksei isä ole mukana hänen elämässään. Sarjan avausosassa keskitytään Ronin suorasanaisuudesta ja rehellisyydestä johtuvaan kiusaamiseen ja sen lopettamiseen. Lopulta luokan uusi tyttö, Sara, keksii hyvän keinon saada se loppumaan.
   Kirja iski syvälle siitä syystä, että minua on kiusattu 11 vuotta aikanaan ja olen vasta noin neljä vuotta sitten pystynyt pikku hiljaa työstämään niitä asioita. Muutaman entisen kiusaajani kanssa olen jopa kaveri nykyään. Sitä ei tietenkään tarvitse tehdä jos ei halua, mutta itse koin sen hyväksi päätökseksi keskusteltuani ensin lähes jokaisen minua kiusanneen tyypin kanssa. Kiusaamiseni ei ole muistaakseni koskaan ollut fyysistä, enemmänkin henkistä. Porukan ulkopuolelle jättämistä, matkimista, pilkkaamista, kulkemisen estämistä, haukkumista ynnä muuta... Se jättää jäljet, mutta koen päässeeni siitä ajasta pikku hiljaa jo yli. Oikestaan, minun pitäisi kiittää minua kiusanneita ihmisiä, koska ne kokemukset muokkasivat minua ihmisenä. Olen yhä herkkä ihminen, mutta olen myös vahva ja pystyn tarvittaessa puolustamaan itseäni. Enkä nyt puhu fyysisestä vahvuudesta.

Paretskoi käsittelee koskettavalla tavalla sitä, millaista on olla pian 15 vuotta täyttävä nuori poika, joka on erityisen kiinnostunut esimerkiksi itsetyydytyksestä ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ylipäätään, mutta miettii samalla myös vakavampiakin asioita. Eikä ole millään muotoa immuuni ihastumisen tunteelle. Se kohdistuukin Ronin tapauksessa yllättävään ihmiseen. Kiusaamista käsitellään hyvin kirjan aikana ja lukija alkaa itsekin miettiä, kuinka sen saisi loppumaan. Pakko sanoa, että itse en olisi ikinä keksinyt yhtä hienoa tapaa puuttua siihen kuin mitä Sara keksi. 
   Opettaja ei tunnu Ronia ymmärtävän lainkaan, vaan pitää selkeästi enemmän kiusaajien puolia. Roni on melko herkkä ja vilkas persoona, vaikka sanookin asiat aina suoraan ja rehellisesti. 

- Ihmiset ei halua kuulla asioita sellaisena kuin ne on, Roni sanoi. - Ja mä en tajua sitä. Mä yritän olla suora ja rehellinen ja avoin, mutta sitten mulle vaan nauretaan. s. 13

Sara tykästyy uudessa ystävässään nimenomaan tämän poikkeukselliseen rehellisyyteen ja suoruuteen ja osaa arvostaa sitä aivan kuten Ronin paras ystävä, Nikokin. Samaistuin Roniin monelta osin, sillä myös minä olen luonteeltani avoin ja rehellinen ja sanon asiat yleensä suoraan juuri niin kuin ne mielestäni ovat ja puhun asioista niiden oikeilla nimillä kuten Ronikin.
   Paretskoi on onnistunut erinomaisesti kirjoittamaan vakavan aiheen ympärille humoristisen tarinan, jonka kerronta on viisasta ja hyvin ajatonta. Kirjan vahva teema kokoajan kiusaamisen ohella on seksi ja seksuaalisuus, mitkä kiinnostavat nuoria. Mielestäni onkin hyvä, että vaikka kirjassa käsitellään vakavaakin aihetta, on mukaan tuotu muutakin.
Roni näytti puhelimeltaan Nikolle ja Saralle kuvaa, jossa ihan oikean ihmisen näköinen, seksikkäisiin alusvaatteisiin puettu robotti istui nojatuolissa ja hymyili viettelevästi. s. 40

Ajatus seksirobotin ostamisesta oli jollain tavalla kiehtova ja samaan aikaan vähän kiusallinen. Pakko sanoa, että itselleni ei moinen olisi vielä neljätoista vuotiaana tullut mieleenkään, vaikka seksi ja seksuaalisuus muistaakseni kiinnostivatkin minua jo silloin. Sen näkee esimerkiksi eräästä vanhasta tarinasarjasta, jota kirjoitin ex-ystäväni kanssa useamman osan. Ja oikeastaan myös siitä, että minua kiinnosti koulussakin erittäin paljon biologian ja terveystiedon tunnit, kun seksuaalisuus ja seksi otettiin puheeksi. Näiden lisäksi minua ovat aina kiinnostaneet eri päihteet ja niiden vaikutukset ihmisiin, vaikka itse en päihteitä käytäkään saunakaljaa lukuunottamatta. En suosittele päihteiden käyttöä kenellekään. Paretskoi ei ainakaan sarjan ensimmäisessä osassa vielä käsitellyt päihteitä, mutta luulen, että niistäkin saadaan ehkä lukea K15 -sarjassa.
   Kirjan kansikuvasta on vielä pakko sanoa, että se on hauskalla tavalla erilainen, WhatsApp -keskustelua muistuttava ja poikkeaa hyvin siitä massasta, minkälaisia kirjojen kannet yleensä ovat ja erottuu ehdottomasti edukseen, sillä jo ihan kannenkin takia kirjaan tulee tartuttua. Kiinnitin huomiota myös siihen, että ensimmäisen kirjan kannen materiaali on erilainen kuin toisen osan, joka on kovakantinen. Tämä oli mielestäni jännä päätös kustantajalta.
   Suosittelen sarjaa kaikille, jotka kaipaavat jotain kevyttä mutta samaan aikaan melko humoristista ja nopeaa, viihdyttävää luettavaa. Kirja sopii luettavaksi erityisesti sellaisille nuorille, jotka eivät erityisemmin lue. Pojille erityisen hyvin, koska kirjan aiheisiin on helppo samaistua jo ihan senkin takia, että päähenkilö on poika, jos sillä sukupuolella nyt jotain merkitystä on. Kirja on saanut jo ainakin yhden jatko-osan, joka kantaa nimeä K15:Salaisuuksia. Kevään aikana ilmestyy K15: Vahinkoja.


Teos: K15
Sarja: K15
Kirjailija: Jyri Paretskoi
Sivumäärä: 80
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: arvontavoitto
Suosittelenko, kenelle: nopeaa luettavaa kaipaavalle
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!