keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Pirjo Toivanen - Pyhä paha perhe

Mikään elämässä ei ole suoraviivaista.
Mirja elää näyttämöllä ne tunteet, jotka hän tosielämässä yrittää sivuuttaa. Myllerrys alkaa kun hän joutuu juuri ennen ensi-iltaa hammaslääkäriin. Mies on muutenkin mukava, mutta hänen kaikki ystävänsä eivät ole. Kun Mirja kaivaa omaa menneisyyttään, esille nousee outoja yhteensattumia.


Pyhä paha perhe kertoo unelmista ja etsimisestä sekä perheen merkityksestä vaikka ajoittain vaivaa epäusko ja eripura.
Mirja on Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä ja asuu Helsingin Kalliossa. Vapaailtoina hän katselee poikansa Markon kanssa videoita tai läksyjen lomassa he arvailevat kilpaa kuinka moneen hälytykseen paloasema herää. Markon isästä Marja otti eron jo kauan ennen kuin pääministeri Aho söi sanansa ja iski markalle kaksi peräkkäistä devalvaatiota. Niillä on vain vähän vaikutusta Mirjan elämään ennen kuin hän kohtaa vaikeuksiin joutuneen yrittäjän. Kun pasmat ovat jo valmiiksi sekaisin, Mirja joutuu perhehistorian pyörteisiin.


Kirjan tapahtumat sijoittuvat Suomeen, ja ainakin osittain kotikaupunkiini Poriin, mikä oli yksi syy sille, miksi suostuin lukemaan kirjan, kun kirjailija otti yhteyttä ja kysyi kiinnostustani. Eipä sitä montaa kertaa elämässään saa kirjaa Italiasta asti postitse.

Pyhä paha perhe on tarina perheestä ja sen tärkeydestä, rakkaudesta ja ihmissuhdekiemuroista sekä epäuskosta. Voisin kuvitella kirjan sopivan luettavaksi sellaiselle ihmiselle, joka tykkää lukea mysteeritarinoita sisältäen rakkautta ja pienen ripauksen eripuraa sukulaisten kesken.
   Omaa lukemistani hankaloitti fontin pieni koko, mutta mikäli se ei haittaa, kirja tulee luettua varsin nopeastikin ja se kyllä pitää otteessaan vaikka ei normaalisti tämän tyylisiä kirjoja lukisikaan. Perhehistorian selvittely vie aikaa Mirjan elämästä teatterin ja pian teini-ikäisen pojan kanssa elämisen lisäksi.
   Kirjassa käsitellään Mirjan elämää ja sen kipeitäkin asioita, joita en avaa, jotta en spoilaa kirjan tapahtumia, koska Mirjan avautumiseen vaikuttaa olennaisesti eräs henkilö. Tarina on vaikeuksistaan huolimatta osoitus siitä, että elämä on liian lyhyt sille, että tekee asioita, joista ei nauti. Olet paljon onnellisempi kun teet juuri sitä, mistä nautit. En lähtisi suosittelemaan kirjaa itseni ikäiselle nuorelle, koska se voi tuntua paikoin pitkästyttävältäkin, mutta mikäli aihe kiinnostaa, kannattaa todellakin lukea kirja.
   Kirjan ulkonäöstä vielä pakko sanoa sen verran, että kannen kolme joutsenta kuvaavat kauniilla tavalla suomalaisen luonnon kauneutta ja koska tausta on harmahtava, valkoiset joutsenet erottuvat edukseen.


Kirjailija: Pirjo Toivanen
Teos: Pyhä paha perhe
Graafinen suunnittelu: Amelia Nyman
Kannen kuva: Reijo Toivanen
Kustantaja: Stresa
Mistä minulle: Kirjailijalta
Suosittelenko, kenelle: Lue, mikäli ihmissuhdekiemurat kiinnostavat
Arvosana: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!