sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Mitä lukea tai katsoa jouluna?


Kirjabloggaajien joulukalenteri lähenee pikku hiljaa päätöstään. Huomenna on jo jouluaatto. Tervetuloa avaamaan aatonaaton luukkua yhdessä kanssani. Eilisen luukun näet Pinon päällimmäinen -blogista. Viimeinen luukku aukeaa huomenna ja sen takana on Hyllytontun höpinöitä -blogi.Jouluisia kirja- ja elokuvavinkkejä
Omiin jouluperinteisiini kuuluu katsoa joka joulu jokin jouluinen elokuva. Joulukirjojen lukeminen tuli vasta viime vuonna kivana lisänä mukaan. Toki jouluna voi lukea ihan mitä tykkää, mutta jos haluat nimenomaan jouluista luettavaa ja katsottavaa, tämä postaus on juuri sinua varten.


Ehdoton suosikkini jouluelokuvista on Mauri Kunnaksen samannimiseen kirjaan perustuva Joulupukki ja noitarumpu, jonka katson joka joulu joko televisiosta tai sitten DVD-elokuvana. Siinä Joulupukki saa viisikymmentä vuotta myöhässä kirjeen, josta kukaan ei saa selkoa, mitä sen lähettäjä Pikku Vekara toivoo joululahjaksi. Apua kysytään kaikilta Mestari tontuilta, joilla jokaisella on oma näkemyksensä Vekaran vekkulista piirroksesta.
   Samaan aikaan oudot tapahtumat varjostavat Korvatunturin tonttuja ja joulupukkia. Niiden takana on eräs Lapinnoita, joka on hyvin olennainen ja tärkeä hahmo tarinan kannalta. Tuo lapinnoita on oma kestosuosikkini Kunnaksen hahmoista.
   Tämä leffa auttaa sinut aivan varmasti joulufiilikseen ja sen parissa viihtyy niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Pirteä kokoperheen jouluelokuva näkyy huomenna kello 12.25 kakkoselta. Suosittelen katsomaan sen, mikäli et ole siihen vielä tutustunut.Jouluisia elokuvia ovat myös Viisi Legendaa, Napapiirin pikajuna, Joulutarina, Frozen, Tontut sekä Harry Potter -elokuvasarjan ensimmäinen osa, Viisasten kivi.

Viisi Legendaa on jännittävä seikkailu, jossa Joulupukki, Pääsiäispupu, Hammaskeiju, Nukkumatti sekä Pakkasukko suojelevat lapsia painajaisilta, Möröltä, joka haluaa palauttaa pimeän ajan ja tuhota Kuu-ukon valitsemat suojelijat. 

Napapiirin pikajuna on jouluinen elokuva, jossa matkataan junalla kohti Korvatunturia. Junassa on muutama lapsi, jotka on valittu kaikkien maailman lasten joukosta. Yksi heistä saa Joulupukilta joulun ensimmäisen lahjan. Matkalla on vaaroja ja jännitystä sekä erinäisiä sattumuksia. Elokuva sopii koko perheelle.

Joulutarina on yksi suosikeistani. Se kertoo, kuinka pojasta nimeltä Nikolas, tuli joulupukki. Nikolas menettää perheensä ollessaan pieni. Hänestä tulee orpo ja hän joutuu kietämään läheisessä kylässä joka vuosi talosta toiseen. Hän vaihtaa kotia aina jouluisin. Eräänä päivänä siihen tulee muutos, kun vanha, äreä Iisakki -puuseppä ottaa hänet luokseen asumaan ja kasvattaa hänet omanaan. Miten Nikolaksen käy? 

Frozen on varmasti monelle tuttu Disneyn satuelokuva, jossa sisarukset, joista toisella on taikavoimia, kasvavat erillään toisistaan, koska sisaruksista vanhempi, Elsa, pelkää satuttavansa pikkusiskoaan Annaa, Sisarukset ovat hyvin erilaisia. Anna on iloinen, ehkä hiukan naiivi ja optimistinen nuori prinsessa, joka ikävöi vanhempiaan ja kaipaa siskoaan, joka on etääntynyt hänestä. Anna rakastuu helposti ja se lopulta miltei tuhoaa hänet. Elsa on selvästi kiivaampi, mutta myös hyvin ylisuojeleva ja varovainen siskoaan kohtaan. Seikkailuun liittyvät myös Olaf -lumiukko, Kristoff ja Sven sekä Hans.

Kirjasuosituksiini pääsivät J.K Rowlingin Harry Potter ja Viisasten kivi, Matt Haigin Poika nimeltä Joulu, Tyttö joka pelasti joulun sekä Joulupukki ja minä. Mukaan mahtuu myös Marko Leinon Joulutarina. Myös Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu on mainitsemisen arvoinen joulukirja.

Harry Potter -sarjassa joulua vietetään kyllä myöhäisemmissäkin osissa, mutta mainitsen nyt vain ensimmäisen, koska joulu näkyy elokuvista vain ensimmäisessä. Muissa joulu on jätetty pois. Lisäksi Viisasten kivessä Harry viettää ensimmäistä kertaa ikinä joulua Tylypahkassa ja tutustuu uuteen elämäänsä muutenkin.

Matt Haigin Joulu -kirjasarja on piristävä ja hauska lisä joulun odotukseen. Ensimmäisessä osassa poika nimeltä Nikolas jää puunhakkaaja isän lähtiessä yksin kotiin hirveän tätinsä kanssa, joka mm. laittaa pojan nukkumaan ulkona pakkasellakin ja syöttää tälle homeisen nauriin, jonka pojan äiti antoi hänelle eläessään joululahjaksi.
   Nikolas uskoo tonttujen olevan totta ja päättääkin lähteä etsimään niitä kyllästyttyään tätinsä diktatuuriin kotonaan. Tämä on Joulutarinan tavoin tarina siitä, kuinka pojasta nimeltä Nikolas, tulee Joulupukki.

Sarjassa on lisäksi suomennettu Tyttö joka pelasti Joulun sekä Joulupukki ja minä.

Marko Leinon Joulutarina -kirjasta kerroinkin jo elokuvia luetellessani. Elokuva perustuu kirjaan, joten niissä on sama tarina.


Tässä olivat minun jouluiset kirja- ja elokuvavinkit huomiselle. Tai miksei vaikka jo tälle päivälle tai joulupäivälle. Hyvää joulua lukijani!

1 kommentti:

  1. Joulupukki ja noitarumpu kuuluu minunkin jouluihini! Lapsena aina oli ihan mahtavaa huomata, että se tulee tv:stä. Piirrostyyli ja tarina vetosivat jo silloin, ja nyt myöhemmin olen hankkinut sen itselleni dvd:nä. Itselleni olennaisia jouluelokuvia ovat myös Yksin kotona 1 ja 2, ja vähän eri vuosina vaihdellen myös Bridget Jones -elokuvat, Joulutarina, The Holiday ja Rakkautta vain.

    Kirjojen puolelta minulla ei ole mitään sellaista, joka kuuluisi joulun aikaan. Jostain syystä joka vuosi tahtoisin lukea Harry Potterit juuri joulun aikaan, mutta en valitettavasti tänäkään vuonna pääse aloittamaan uudelleen lukua. Aina optimistisesti kuvittelen, että kykenen joulun aikana lukemaan noin 25 kirjaa.. Ja taas eilen totesin, että hädin tuskin ennätin avata yhtäkään kirjaa! Aina voi kuitenkin haaveilla, ja siitä joulussa ainakin minulle myös osittain on kysymys. :)

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!