lauantai 8. joulukuuta 2018

Kirjalahjoja nuorille


Tervetuloa avaamaan kirjabloggaajien joulukalenterin kahdeksatta luukkua, jossa pääosassa ovat nuoret ja heille sopivat kirjat. Kerron postauksessa muutamia lahjavinkkejä nuorille. Laita minulle viestiä jos haluat tietää vielä lisää. Eilisen luukun löydät Bibbidi Bobbidi Book -blogista.. Huomenna vuorossa on Esko Kirjamies -blogista.


Nykyään aikuiset ovat huolissaan, koska nuoret eivät lue yhtä paljon kuin ennen. Nuorten aikaa vie moni asia eivätkä kaikki löydä kiinnostavaa lukemista kirjaston valtavasta kirjaröykkiöstä. Siksi kirjavinkkarit yleensä kysyvät, mistä nuori pitää, koska näin löytyy lukemista helposti. Kun tietää, mikä nuorta kiinnostaa, lukemista on helpompi suositella ja monet nuoret lukevat helposti ikätoverinsa suosittelemaa kirjaa paremmin kuin aikuisen suosittelemia. Moni aikuinen sortuu suosittelemaan omia lempikirjojaan nuorelle tutustumatta nykykirjallisuuteen. Tämä postaus on juuri sinulle, joka etsit vielä kirjalahjaa nuorellesi!


Aloitetaan ihan ensimmäisenä alakouluikäisistä nuorista. Siinä missä itse luin siinä iässä jo J.K Rowlingin Harry Potter -kirjoja, voivat ne olla joillekin vielä liian pelottavia. Jos kuitenkin tiedät, että ne eivät pelota, voit ostaa Potterin joululahjaksi. Ne ovat juuri saaneet hienot uudet kannet 20-vuotisjuhlansa kunniaksi joten niitä kelpaa ostaa vaikka ihan omaankin hyllyyn.

Ala-asteikäisille lapsille lahjaksi sopii ainakin Linda Liukkaan Hello Ruby -kirjasarja, jossa tutustutaan koodaamiseen tarinan voimin. Kirjat sisältävät hauskoja tehtäväharjoituksia. Myös Siri Kolun Taika Taksinen -noidasta kertova kirjasarja on hauskaa luettavaa lapsille. Samaan kastiin menevät myös minua ihastuttaneet Me Rosvolat. Leila Saarivirran kynästä lapsia ilahduttaa Nukkumatin vastaisku, jossa Nukkumatti alkaa somettaa, koska on kyllästynyt siihen, etteivät ihmiset enää arvosta häntä ja tyrmistyy, koska jopa hammaskeiju menee hänen ohitseen suosituimpien hahmojen listalla.
   Monet lapset ja nuoret (myös minä itse) seuraavat paljon YouTubea. Muutama suomalainen tunnettu tubettaja onkin kirjoittanut oman kirjan. Lahjaksi sopivat tubettamisesta kiinnostuneelle Roni Backin Tubettajan käsikirja, Maiju ''Mansikkka'' Voutilaisen Itke minulle taivas, Mikael ''Deata'' Hertellin Deata - älä oleta, jossa nuori mies kertoo omasta tubettajan urastaan. Kirjoittamisesta kiinnostuneelle nuorelle lahjaksi sopii kahden somepersoonan, Mikko ''Kalenterikarju'' Toiviaisen ja Ronja Salmen 12 tarinaa kirjoittamisesta, jossa kaksitoista erilaista kirjoittajaa kertovat tavoistaan kirjoittaa ja antavat vinkkejä kirjoittamisesta kiinnostuneelle.


Fantasiasta ja peleistä kiinnostuneelle nuorelle lahjaksi sopivia kirjoja on hyvin paljon. Peleistä kiinnostuneelle: Ernest Clinen Ready player One ja Armada, Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan Beta sekä Sini Helmisen Väkiveriset -sarjan toinen osa, Kiven sisässä.
   Elina Rouhiaisen Muistojenlukija ja Aistienvartija. Myös hänen Susiraja -sarjaansa kannattaa tutustua, mutta sitä löytää enää vain kirjastoista. Hyvällä tuurilla joistain kirjakaupoistakin. Elina Pitkäkankaan Kuura -trilogia on hieno esimerkki urbaanista fantasiasta ja se on raikas tuulahdus ihmissusi -kirjallisuuteen. Mikäli ihmissudet ja vampyyrit kiinnostavat kannattaa ehdottomasti harkita myös Terhi Tarkiaisen Pure mua -kirjaa, jossa nuori nainen omistaa vampyyrin. Sini Helmisen Väkiveriset -sarjan ensimmäinen ja kolmas osa ovat hienosti kirjoitettuja ja niissä pureudutaan tärkeisiin aiheisiin kuten kiusaamiseen ja seksuaalivähemmistöön. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöstä kiinnostuneelle sopii hyvin myös Riina Mattilan Järistyksiä ja Becky Albertallin Minä, Simon, Homo Sapiens sekä Meredith Russon Tyttösi sun, S.A. Keräsen Symbioosi.

Mikäli uskonto kiinnostaa, kannattaa tutustua ainakin Tuomas Keskimäen Ikuisesti -kirjaan, jossa nuoret käyvät läpi isojakin asioita. Kirjassa uskolla on tärkeä osa, mutta sitä ei kannata pelästyä, koska kirja sopii luettavaksi ihan kaikille siitä huolimatta. Myös Essi Ihosen Ainoa taivas kertoo uskonnollisessa yhteisössä elämisestä ja siitä irti pääsemisestä.      Jos feminismi kiinnostaa, kannattaa tutustua ainakin Noin 10 myyttiä feminismistä -kirjaan, Jennifer Mathieun feministiseen Näpit irti -teokseen ja myös Laura Lähteenmäen Yksi kevät ja Anu Holopaisen Sydänhengitystä ovat tutustumisen arvoisia.


Jos sarjakuvat kiinnostavat, kannattaa harkita ainakin Sarah Andersenin Aikuisuus on myytti sekä Elämänhallinta on myytti -sarjakuva-albumeita. Lisäksi ainakin Liv Strömquistin Kielletty hedelmä kannattaa lukea Tove Janssonin Muumi -sarjakuvista ja kirjoista puhumattakaan.
   Jos dekkarit kiinnostavat, nuorille on ainakin Camilla & Viveca Stenin Syvyyksissä -sarjan ensimmäinen ja toinen osa sekä Kristina Ohlssonin Lasilapset ja Hopeapoika.



En saanut tässä vinkattua vielä puoliakaan, mistä olisin halunnut puhua, joten jos kiinnostaa, kysy ihmeessä lisää. Neuvon mielelläni. Oikein kirjarikasta joulua ja hyviä joululahjaostoksia lukijani! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!