maanantai 17. joulukuuta 2018

Jan Holmberg & Minna Salakari - Hetki unelmille - elämää MS-taudin kanssa

Hetki unelmille
- elämää MS-taudin kanssa

Kirjassa kaksitoista MS-tautiin sairastunutta kertoo rohkeasti ja avoimesti unelmistaan, elämästään ja sairaudestaan. Siitä, miten unelmat voivat olla yhtä aikaa arkisia, erityisiä ja havahduttavia. Miten ne kannattelevat ja lohduttavat vaikeissa hetkissä.
   Kirja juhlistaa Suomen MS-hoitajat ry:n 20-vuotista työtä MS-hoitotyön kehittämiseksi. Hyvä ja laadukas hoitotyö on monien jakama yhteinen unelma. Sitä tavoitetta yhdistyksen ja sen hallituksen jäsenet tukevat toiminnallaan tinkimättömästi.

Kirjaa on saatavilla painettuna ja e-kirjana. Sen voi ostaa kirjakaupoista ja nettikirjakaupoista.Arvostelu toteutettu kaupallisessa yhteistyössä yhdessä Suomen MS-hoitajat ry:n kanssa.

Hetki unelmille -kirja pitää sisällään kaksitoista tarinaa siitä, millaista on elää MS-taudin kanssa ja ettei sen tarvitse olla maailmanloppu vaan voit elää elämää lähes samalla tavalla kuin kuka tahansa muu, mutta omien voimavarojesi mukaan ja ettei kahta samanlaista päivää ole välttämättä koskaan. Kaikkien sairastuneiden ajatuksissa on yksi yhdistävä tekijä, unelma ja halu elää se unelma todeksi jonakin päivänä.

Mikä ihme on MS-tauti?

MS-tauti on 
keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Tauti ei suoraan vaurioita muuta elimistöä. Immuunijärjestelmä puolustaa kehoa haitallisilta bakteereilta ja syövältä. Osa MS-tautiin sairastuneen immuunijärjestelmästä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin.MS-tauti oli ennen tätä kirjaa ainakin itselleni tuntematon aihe, mistä syystä innolla tartuinkin mahdollisuuteen lukea tämä kirja, koska nyt tiedän asioista taas hiukan enemmän. Mikäli sinulla on läheinen tai ystävä, joka sairastaa MS-tautia tai jos sairastat sitä itse, lukekaa molemmat tämä kirja, koska se on todiste siitä, ettei sen sairauden tarvitse olla maailmanloppu, vaikka se voi ainakin alussa sellaiselta tuntua.
   Joitakin tarinoita lukiessa herkistyin lähes kyyneliin asti ja hämmästelin kerta toisensa jälkeen sitä, kuinka monesti jotkin MS-taudin oireet ovat yhdistettävissä myös esimerkiksi masennukseen, miksi tätä tautia on vaikea havaita ilman kunnollista tutkimusta. Mielestäni tämä on yksi niistä asioista, joista ihmisten pitäisi puhua paljon rohkeammin, koska jos ihmiset eivät tiedä, millaista jonkun taudin kanssa eläminen on, ymmärrys on melko vaikeaa.

Kirja on hieno, tunteita herättelevä teos siitä, millainen voima unelmilla on ja miten hyvin ne voivat ihmistä kannatella huonoinakin aikoina. Se on voimannäyte ja se on ennen kaikkea lahja meille kaikille, jotka haluamme taistella ennakkoluuloja vastaan ja oppia asioista lisää. Tämä kirja mahdollistaa sen todella hyvin. Suosittelen ihan kaikkia lukemaan kirjan ja puhumaan siitä avoimesti.
   Koska olen graafikko, kiinnitin myös huomiota kirjan visuaaliseen ilmeeseen, joka on todella lempeän hieno. Kaunis, rauhallisen fiiliksen tuova kansikuva kehystää kauniisti kirjan ajatusta sekä sisäsivujen kuvitukset ovat tarkasti mietitty kunkin henkilön tarinaan sopivaksi, mikä luo kirjaan vielä enemmän syvyyttä ja viihdyttävyyttä, muttei kuitenkaan poista sen tärkeää sanomaa unelmien tärkeydestä.

Kirjaa on saatavilla painettuna ja e-kirjana. Ihan jouluksi se ei välttämättä enää ehdi, mutta itseään tai läheisiään voi lahjoa muutenkin. Tämän pienen mutta tärkeän 114-sivuisen kirjan lukee hetkessä, mutta ajatustyölle on sen lukemisen jälkeen annettava aikaa. Ainakin minun piti miettiä asioita vielä ennen kuin aloin tätä arviota kirjoittaa.


Kirjailija(t): Jan Holmberg ja Minna Salakari
Julkaisuvuosi: 2018
Kuvitus ja graafinen suunnittelu: Anniina Mäkitalo/Kiinnoste 2018
Julkaisija: Suomen MS-hoitajat ry
Kustantaja: BoD - Books on Demand
Mistä minulle: Arvostelukappale
Suosittelenko, kenelle: Kaikille aiheesta kiinnostuneille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!