tiistai 30. lokakuuta 2018

J.K Rowling - Tästä alkaa elämä

J.K Rowling pyydettiin Harvardin yliopistoon pitämään puhe valmistuvalle luokalle. Hän päätti puhua kahdesta itselleen tärkeästä aiheesta: epäonnistumisesta ja mielikuvituksen voimasta.

Rowlingin puhe on inspiroinut ihmisiä pohtimaan, mitä on ''hyvä elämä''. Puhe toimii sekä lohduttajana että kehotuksena tarttua toimeen. Kun on valmis ottamaan riskejä ja epäonnistumaan sekä valjastamaan mielikuvituksen voiman, voi elää vähemmän varuillaan ja siten pysyä avoinna elämän tarjoamille mahdollisuuksille.


''Maailman parantamiseen ei tarvita taikuutta, sillä kaikki voima on jo valmiina sisimmässämme.''

Kirjailija J.K Rowling on varmasti kaikille tuttu Harry Potter -kirjasarjastaan. Nainen on tunnettu myös aktiivisena naisten oikeuksien puolestapuhujana. Harvardin yliopisto pyysi hänet pitämään valmistuvalle luokalle puheen vuonna 2008. Tämän kirjan lukemisen jälkeen J.K Rowling nousi aivan uudelle tasolle omissa silmissäni. Tiesin naisen olevan mahtava, mutta tämä kirja vakuutti minut siitä täysin.

Kirja on alle sata sivua pitkä, noin 75 sivua, joten sen lukee helposti yhdessä päivässä. Itse luin tämän automatkalla, kun matkustin pikkusiskoni ja isäni kanssa äitini vanhempien luo maalle yhdeksi yöksi. Kirja sisältää kokonaisuudessaan J.K Rowlingin puheen Harvardin valmistuville oppilaille. Puheessaan hän puhuu työttömyydestä, köyhyydestä ja ongelmien voittamisesta mm. mielikuvituksen voimalla. Ilman ideaansa Harry Potter -nimisestä pojasta ja sitkeää yrittämistä, kukaties voisi olla, että Rowling olisi edelleen samassa suossa kuin ennen Potteria.
   Kokemuksesta tiedän sanoa, ettei työttömän elämä ole todellakaan helppoa. Se alkaa syödä ihmistä nopeasti ja vaikuttaa mielenterveyteen ainakin jos ei keksi jatkuvasti jotain tekemistä. Tällä hetkellä opiskelen toista ammattiani ja toivon hartaasti, etten joutuisi enää työttömäksi uudelleen.

Seitsemän vuotta oman valmistumiseni jälkeen, olin millä tahansa kriteereillä epäonnistunut surkeasti. Avioliittoni oli loppunut nolostuttavan lyhyeen, olin työtön, olin yksinhuoltaja ja niin köyhä kuin nykypäivän Britanniassa on mahdollista olla joutumatta kadulle. s. 29

Kirjailija käsittelee epäonnistumista niin negatiivisen kuin positiivisenkin kautta. Hän sanoo epäonnistumisen riisuvan elämän paljaaksi ja jättävän jäljelle vain olennaisen. Hän kehottaa kaikkia olemaan aina oma itsensä, joka tilanteessa, vaikka se välillä vaikeaa olisikin. Se kuitenkin kannattaa, koska vain niin sinulla riittää energiaa keskittyä olennaisiin asioihin. Rowling kertoo elämäänsä eniten vaikuttaneen asian tapahtuneen jo ennen menestystä ja Harry Potteria. Hän sai Amnesty Internationalin Lontoon-päämajassa työskennellessään joka päivä muistutuksen siitä, kuinka onnekas oli saadessaan asua maassa, jonka päättäjät valitaan demokraattisesti ja jossa jokaisella on oikeus puolueettomaan kohteluun lain edessä. Jokaikinen päivä hän sai todisteita siitä, millaiseen pahuuteen lajimme pystyy kanssaihmisiä kohtaan, kun panoksena on valta. 


Erityisesti tuon pätkän viimeinen lause laittoi minut miettimään oman maani nykyistä hallintoa. Päätöksiä tekevät ihmiset eivät ole saaneet juuri mitään hyvää aikaiseksi, enemmän pahaa kuin hyvää ja ovat vain peruneet päätöksiä toisensa perään. Mietin monesti yhdessä ystäväni kanssa sitä, kuinka helposti valta voi sokaista ihmisen ja tehdä hänestä itsekkään ja välinpitämättömän muita kohtaan.

''Elämä on kuten kertomus, sen pituus ei ratkaise vaan sen hyvyys.''
J.K Rowling on viisas ja vahva nainen, joka on selvinnyt rankoistakin asioista yli voittajana. Näin onnekkaita eivät kuitenkaan kaikki ihmiset ole, se on hyvä muistaa. Omakin tavoitteeni on jo pienestä asti ollut julkaista omia kirjoja ja sitä tavoitetta kohti mennään kokoajan. Itseasiassa pieni osa tämän rakkauden synnystä on J.K Rowlingin ja Harry Potterin ansiota, sillä ilman näitä kahta, en usko, että olisin koskaan kunnolla kiinnostunut lukemisesta tai kirjoittamisesta huolimatta ihanista ja rohkaisevista äidinkielenopettajista, joita minulla on ollut useampia. Heistä erityisesti kaksi ovat jääneet mieleeni ja juuri heille aion omistaa ensimmäisen kirjani jos sen joskus saan julkaistua.

Puheessaan Rowling painottaa monta kertaa myös mielikuvituksen tärkeyttä. Meillä ihmisillä on taianomainen kyky pystyä kuvittelemaan, miltä joku asia toisesta tuntuu ja tätä kautta opimme ymmärtämään lähellämme eläviä ihmisiä paremmin. Mielikuvituksesta on apua myös monessa muussa asiassa, esimerkiksi vaikeuksista selviämisessä. Ihminen tarvitsee lujaa tahtoa ja uskoa siihen, että asiat vielä kääntyvät parhain päin ja mikäli oma usko ei riitä, ystävät varmasti muistuttavat siitä, vaikka se välillä voi ärsyttääkin. Toivoa ei kuitenkaan saa menettää. Rowling itse on elävä esimerkki siitä, että vaikeuksista voi selvitä.

''On mahdotonta elää epäonnistumatta kertaakaan, paitsi jos valitsee aina niin varman päälle ja varovaisesti, että elämä jää kokonaan elämättä - ja sehän vasta epäonnistumista onkin'' s. 34

Kirja oli mykistävä lukukokemus ja se pisti todellakin miettimään asioita. Se sisältää monia hyviä pointteja ja vinkkejä, joita voi omassa elämässäänkin hyödyntää. Kirjan lukevat varmasti kaikki Rowling -fanit ilman muuta, koska niin moni pitää Harry Pottereista, mutta sanoisin, että kirja sopii fanien lisäksi luettavaksi kenelle tahansa, joka kokee elämänsä olevan hankalaa ja joka tarvitsee tsemppiä, sillä tämä pieni kirja on sitä täynnä. Se toimii rohkaisuna mutta samalla kehotuksena tarttua toimeen ja yrittää muuttaa asioita, koska elämässäsi vain sinä olet se, joka voit tehdä muutoksia. Niitä ei kukaan tee sinun puolestasi. Kirja on kaiken lisäksi nopealukuinen ja pienen kokonsa ansiosta sitä on helppo kuljettaa mukana vaikka laukussa.


Teos: Tästä alkaa elämä: Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys
Alkuperäinen nimi: Very good lives
Kirjailija: J.K Rowling
Suomentanut: Lotta Sonninen
Sivumäärä: 75
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: arvostelukappale
Suosittelenko, kenelle: Kaikille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!