perjantai 7. syyskuuta 2018

Cassandra Clare & Holly Black - Magisterium: Hopeanaamio

Pahuus on soluttautunut taikakouluun, mutta onko se lähempänä kuin kukaan osaa aavistaa?
Callista on tullut Magisteriumin taikakoulun pelätyin ja vihatuin oppilas: Kuoleman vihollisen sielu elää hänen ruumiissaan. Mutta voiko kukaan olla paha tietämättään? Se selviää Callille, kun hän joutuu elämänsä vaikeimman valinnan eteen.


Hopeanaamio on jatko-osa Magisterium -sarjan osille Rautakoe, Kuparikoura ja Pronssiavain.
Callum on vangittu hirvittävästä rikoksesta, jota hän ei tehnyt. Hän ei ole aikoihin nähnyt ketään tuttuja ja luulee kaikkien vihaavan häntä. Yhtenä päivänä kaikki muuttuu, kun aiheutuu vankilapako. Callum kohtaa vankeudesta päästyään juuri ne ihmiset, joita ei missään tapauksessa olisi enää halunnut nähdä. Hän joutuu lisäksi tekemään hirvittävän valinnan, joka sinetöi hänen kohtalonsa. Onko Call todella se, jota kaikki pelkäävät?
Hopeanaamio jatkaa välittömästi siitä, mihin Pronssiavain jäi. Callum on velhovankilassa eikä ole pitkään aikaan kuullut kenestäkään mitään. Ainoa ihmiskontakti ovat vartijat, jotka tivaavat häneltä säännöllisin väliajoin samaa asiaa; Miksi hän tappoi Makarin? Mutta Call tietää olevansa syytön ja toivoo enemmän kuin mitään muuta, ettei mitään niin hirvittävää olisi koskaan päässyt edes tapahtumaan. 
   Äkkiä kaikki muuttuu, kun Call kohtaa vanhan mestarinsa, mestari Rufuksen. Ja hänen jälkeensä isänsä ja Jasperin, jota ei ikinä uskonut ikävöivänsä. Pian alkaa tapahtua, kun Call pakenee vankilasta Johtokunnan jäsen Anastasia Tarquinin avustuksella ja kohtaa pian ne kaksi ihmistä, joita hän inhoaa yli kaiken muun. Edes sydänsuruissa kieriskelevä Jasper ei vedä heille vertoja.''Salaisuudet vahingoittavat kantajaansa
enemmän kuin uskoisikaan.'' - Mestari Rufus, s. 11

Tunnelma kiristyy entisestään tässä sarjan toiseksi viimeisessä osassa. Odotan jännityksellä, mitä sarjan ensi vuonna suomeksi ilmestyvä päätösosa pitää sisällään. Muista osista poiketen, Hopeanaamio, sisältää jopa ripauksen romantiikkaa, mikä sinänsä ei ollut minulle yllätys, koska osasin odottaa Tamaran ja Callin välille jotain Aaronin kohtalon jälkeen. 
   Callin vihollinen, Kuoleman vihollisen uskollinen palvelija ja Magisteriumin entinen mestari, Mestari Joseph, pakottaa Callin tekemään hirveän valinnan, jota Call ei osannut odottaa, mutta jonka hän huomaa kipeästi haluavansa tehdä. 

Ehkä hänen ei tarvinnutkaan olla huolissaan siitä, että hän muuttuisi Constantine Maddeniksi, vaan huolestua sen sijaan Alexista. - s. 115

Cassandra Clare ja Holly Black petaavat selkeästi sarjan loppuasetelmaa, sillä kirja on todella jännittävä ja herättää tunteiden laajan kirjon. Kirja sopii luettavaksi sinulle, joka olet miettinyt, mitä lukea esimerkiksi Harry Potter -sarjan jälkeen. Tästä sarjasta ollaan oltu montaa mieltä, mutta itse olen aivan rakastunut eikä hienoiset samankaltaisuudet Potter -kirjojen kanssa haittaa lukunautintoani - päin vastoin, ne jopa lisäävät intoa ahmia kirja loppuun, minkä jälkeen harmittaa vietävästi, koska jälleen edessä on pitkä odotus ennen kuin saa sarjan viimeisen osan suomeksi käsiinsä. 
   Kirjojen hahmojen harjoittama taikuus on samantyylistä kuin Avatarin taikuus ja se ilmenee monin eri tavoin sarjan edetessä. Kuten muissakin, tässäkin osassa Call ystävineen joutuu kohtaamaan suuriakin pulmia, joista yksi asettaa Callin hengenvaaraan. 

''Olet vain anastanut mahdin itsellesi. Olet alempiarvoinen surkimus'', mestari Joseph pauhasi ääni sakeana raivosta. ''Sinua ei ollut koskaan tarkoitettu käyttämään kaaoksen magiaa.'' - s. 150

Asia mikä minua kiehtoo ja hirvittää samanaikaisesti kirja kirjalta enemmän on kaaosmagia. En voi myöskään olla miettimättä sitä, miten kaikki päättyy. Haluaisin kovasti päästä jo lukemaan viimeisen osan, koska haluan tietää, mitä Call keksii selvittääkseen lopun mysteerin tai miten Alex jatkossa toimii tai valmistuuko Call vanhempiensa tavoin Magisteriumista ja entä, miten käy Callin ja Tamaran lupaavasti alkaneen romanssin. Nämä kysymykset eivät jätä minua rauhaan, mutta yritän lohduttautua sillä, että minulla on vuosi aikaa lukea muita kirjoja ennen kuin pääsen jatkamaan hiuksia nostattavaa seikkailua Callumin kanssa.
   Sarjan jokaisen kirjan kannet ovat todella lumoavia ja pakottavat tarttumaan kirjaan samantien. Ulkoasu on selkeästi mietitty niin, että se on yhteneväinen ja mystisellä tavalla maaginen.
   Lyhyytensä ansiosta sarjan kirjat sopivat luettavaksi kaikille niillekin nuorille, jotka eivät lue paksuja kirjoja mielellään, mutta haluavat lukea jotain. Sarja sopii niin tytöille kuin pojillekin, yläasteikäisistä ylöspäin.


Teos: Magisterium 4: Hopeanaamio
Alkuteos: The Silver Mask
Kirjailijat: Holly Black & Cassandra Clare
Suomentanut: Inka Parpola
Sivumäärä: 204
Kustantaja: Otava
Mistä minulle: Arvostelukappale, kiitos kustantajalle
Suosittelenko, kenelle: Fantasiannälkäisille nuorille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!