tiistai 11. syyskuuta 2018

Anton Vanha-Majamaa - Kannabiskirja

Kannabis on maailmalla miljardibisnes ja Yhdysvalloissa arkinen päihde, jota presidentitkin myöntävät käyttäneensä. Suomessa kannabiksen suosio lääkkeenä ja päihteenä kasvaa jatkuvasti, mutta siitä puhuminen on yhä vaikeaa. Kannabiskirja pureutuu polttavan ajankohtaiseen aiheeseen monipuolisesti ja tutkimustietoon nojaten.

Kannabis muuttuu lailliseksi nopeasti ympäri maailman, ja Suomessakin jo puolet 80-luvulla syntyneistä on ainakin kokeillut pilveä. Luotettavaa tietoa on kuitenkin edelleen vaikea saada.Mitkä ovat todelliset terveysvaikutukset? Onko kannabiksesta lailliseksi lääkkeeksi? Mitä pitäisi tietää kasvatuksesta, lajikkeista, käytöstä, historiasta, lainsäädännöstä? Kannabiskirja on asiallinen ja kattava tietokirja polttavan ajankohtaisesta aiheesta.

Tämä on kirja, jonka luin erittäin suurella mielenkiinnolla siitäkin huolimatta, että olen melko päihdevastainen ihminen. Toki käytän alkoholia itsekin, mutta huumeisiin kuten esimerkiksi kannabikseen, minun ei ole ikinä tehnyt mieli koskea. Eräs ystäväni kertoi kerran, että kannabis on oikeastaan vaarattomampi kuin alkoholi. Uskon sen, mutta niin kauan kuin se on Suomen lain mukaan kielletty huumeaine, en osaa suhtautua sitä käyttäviin kovin suopeasti ellei kyseessä ole lääkekäyttö sellaiseen sairauteen, johon kipulääkkeet eivät pure. Mutta mikä minä olen ketään kieltämään? Jos haluaa käyttää kannabista, en minä sitä voi kieltää, mutta voin tukea lopetuspäätöksessä.
   Kannabiskirja pitää sisällään paljon tutkimustietoa kannabiksesta. 


Yksi tämän kirjan tavoitteista on oikaista mediassa esiintyviä asiavirheitä ja lisätä ymmärrystä kannabiksen suhteen. Jotta aiheesta voitaisiin käydä kiihkotonta keskustelua, täytyy ensin ymmärtää, mistä puhutaan. Kannabis eli hamppu on yksivuotinen kasvi, joka kasvaa noin 1-2 metrin korkeuteen. Sitä löytyy Suomesta jonkin verran luonnonvaraisena, muualta Euroopasta enemmänkin. Hamppua on montaa eri lajiketta, joista ainakaan kahta ei voi käyttää päihteenä. Hampun päihdyttävät ja lääkinnälliset vaikutukset löydettiin vuosituhansia sitten, ja niihin perustuu kiivas keskustelu, jota meidänkin maassamme käydään.
   Kannabiskirja sisältää todella paljon tietoa, niin paljon, ettei kirjaa voi lukea yhdeltä istumalta, vaan asiat vaativat työstämistä. Kirja sisältää jopa ohjeita kannabiksen käyttöön ja tietoa siihen tarvittavista välineistä, mistä oli mielestäni mielenkiintoista lukea. Suhtautumiseni kannabikseen hiukan keveni kirjan lukemisen myötä, ja vaikka ystäväni ansiosta tiesinkin jo jonkin verran kannabiksesta, kirja sisälsi siitä huolimatta uutta tietoa minullekin. Suosittelen lukemaan kirjan, sillä se on silmiä avaava kokemus, ja saa miettimään asioita monelta eri kannalta. En kuitenkaan suosittelisi kirjaa ihan lapsille eli sanotaan nyt parikymppisestä ylöspäin.


Teos: Kannabiskirja
Kirjailija: Anton Vanha-Majamaa
Sivumäärä: 292
Kustantaja: Kosmos
Mistä minulle: Arvostelukappale kustantajalta
Suosittelenko, kenelle: Kaikille aiheesta vähänkin kiinnostuneille
Arvosana: 4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!