torstai 19. heinäkuuta 2018

Salla Simukka - Sammuta valot/Sytytä valot


Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut?
Salla Simukan odotettu ja oivaltava kertomuskokoelmaSammuta valot! / Sytytä valot! sisältää pieniä kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä.
Miksi kellariin saa mennä vasta 15-vuotiaana? Mitä Koiranpääpuistossa on tapahtunut? Kuka vierailee öisin Klaran eristyshuoneessa? Särkyykö ensirakkauden lumous, jos siitä kertoo rakkauden kohteelle vuosien jälkeen?
   Kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! on uudenlainen kokoelma, jonka tarinat peilaavat toisiaan hätkähdyttävillä ja riemastuttavilla tavoilla. Simukan tekstit liikkuvat kauhusta romantiikkaan ja scifistä realismiin. Tämä teos on harvinainen herkku nuorille, aikuisille ja nuorille aikuisille.

En tiedä, luinko kirjan oikeassa järjestyksessä, mutta kyseessä on siis Salla Simukan kirjoittama kääntökirja Sytytä valot / Sammuta valot, joka pitää sisällään lyhyitä tarinoita, toisen kirjan tarinat ovat synkkiä ja toiset iloisempia. Tarinat täydentävät eri tavalla toisiaan tai liittyvät toisiinsa. Minä aloitin lukemisen synkemmistä tarinoista eli Sammuta valot -kirjasta.
   Kirja sisälsi paljon ajatuksia herättäviä tarinoita, joista kuitenkin parhaiten jäi mieleen tarina nimeltä Koru, jossa eräs 17-vuotias poika herää aamulla ja huomaa kauhukseen kantavansa Korua, joka on jokaisen ihmisen painajainen, sillä se tekee ihmisestä Näkymättömän, jota eivät näe ketkään muut kuin toiset samanlaisen korun kantajat tai ne ihmiset, jotka ovat päättäneet nähdä Näkymättömät. Tarinalla luonnollisesti on myös toinen, onnellisempi puoli, mutta sitä en kerro, jotta en spoilaa liikaa.

Kirjan tarinat olivat, jos mahdollista, toinen toistaan parempia ja jotkin herättivät enemmän tunteita ja ajatuksia kuin toiset. Kaikki tarinat kertovat eri asioista, esimerkiksi rakkaudesta tai sen loppumisesta, menettämisen pelosta, yksinäisyydestä.
   Graafikko Laura Lyytisen suunnittelemat kannet ovat todella kauniit ja tuovat hyvin ilmi kirjan synkemmän ja valoisamman puolen. Ja koska ruusu on lempikukkani, tykkään kansista myös siitä syystä.
   Pidin Simukan tyylistä kirjoittaa, sillä kirjailija todella osaa herättää lukijassa tunteita. Itse jäin miettimään, miksi jotkin tarinat menivät niin kuin menivät. Kuten vaikka miksi Ariel ei tappanut miestä, vaikka hänen sisarensa sanoivat, että se olisi ainoa keino lopettaa se tuska, jota hän kävi läpi, miksi huvipuisto käytti elinvoimanaan nimenomaan lapsia ja nuoria tai mikä sai hallituksen tekemään Korun, joka teki valituista ihmisistä Näkymättömiä hylkijöitä.

Olen muistaakseni aiemmin lukenut Simukalta vain Marilyn, Marilyn -teoksen, josta ikävä kyllä en muista juuri mitään, koska sen lukemisesta on niin pitkä aika. Olen kyllä miettinyt sitäkin, että pitäisi ehkä tutustua Simukan kirjoittamaan, kansainvälisestikin menestyneeseen Lumikki -trilogiaan. Monet ovat sitä kehuneet. Eräs ystäväni pitää Simukasta juuri sen sarjan ansiosta todella paljon, ja uskon tämänkin kirjan olevan hänelle mieleen.
   En ole aikaisemmin lukenut yhtäkään kääntökirjaa, joten tämä oli aivan uusi kokemus minulle. Toki kirjahyllyni kätköistä löytyy Stephenie Meyerin Twilight -saagan 10-vuotisjuhlajulkaisu, jossa on alkuperäinen tarina sekä sama tarina uudella tavalla esitettynä. En ole saanut aikaiseksi lukea sitä, koska Twilight alkaa tulla korvista ulos.Kirja sopii mielestäni luettavaksi noin 14 vuotiaasta ylös päin, sillä jotkin tarinoista ovat aika jännittäviä jopa nuorelle aikuiselle. Simukan tekstit vaihtelevat kauhusta aina fantasiaan asti. Kirja on todella nopelukuinen, mutta sitäkin viihdyttävämpi ja vauhdikkaampi. Tarinat ovat mielenkiintoisia ja ainakin yksi niistä tarjoaa vanhaan alkuperäissatuun kiinnostavan uuden näkökulman. Jos Salla Simukka on sinulle tuttu tai jos haluat tutustua hänen kirjoihinsa, tästä on hyvä aloittaa.

Kirja on osa Tammen blogikierrosta, ja osallistun tällä postauksella myös kirjabloggaajien naistenpäivä -lukuhaasteeseen.


Teos: Sammuta valot/Sytytä valot
Kirjailija: Salla Simukka
Kannet: Laura Lyytinen
Sivumäärä: 114 (kirja)
Mistä minulle: PDF-versio kustantajalta, myöhemmin kirja
Suosittelenko, kenelle: kaikenikäisille Simukka -faneille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!