perjantai 13. heinäkuuta 2018

Maria Autio - Lohikäärmekesä


Ystävykset Sinna ja Tuisku elävät peruskoulun jälkeistä kesää. He odottavat tietoja jatko-opiskelupaikoista, ja Tuisku pääseekin haluamaansa lukioon. Sinna pääsee vain hätäpäissään valittuun kolmosvaihtoehtoon. Hän on pettynyt ja hukassa eikä saa kerrottua epäonnistumisestaan isälleen. Sinna päätyy koiraa ulkoiluttaessaan kaupungin reunamille rappiohuviloihin, joissa toimii Aurinkopiirinä tunnettu yhteisö. Pihalla Sinna tutustuu Samueliin, joka alkaa houkutella Sinnaa piirin tilaisuuksiin. Lämmin yhteisöllisyys vetää Sinnaa vastustamattomasti puoleensa. Samaan aikaan Tuisku käy läpi kuolleen äitinsä tavaroita ja kiinnostuu äidin menneisyydestä Aurinkopiirissä. Hän tutustuu Petrukseen, jonka perhe on menettänyt yhteisön takia lähes kaiken. Tuisku ja Petrus päättävät paljastaa lahkon synkät salaisuudet.
Maria Aution Lohikäärmekesä kertoo ystävyksistä nimeltä Tuisku ja Sinna. He ovat parhaita ystäviä ja ovat aina tukeneet toisiaan jokaisessa tilanteessa, vaikka ovatkin hyvin erilaisia. Tuisku on reipas, ahkera ja oikeudentajuinen nuori, jonka äiti on kuollut jokin aika sitten syöpään. Sinna on hieman sisäänpäinsuuntautuneempi ja hiljaisempi kuin Tuisku ja elää isänsä ja tämän tyttöystävän kanssa. Tytöt elävät muutoksen aikaa: peruskoulu on ohi ja on aika jännittää, mitä tapahtuu kesän jälkeen, pääseekö opiskelemaan, pitääkö hakea töitä vai jotain muuta.

Tuisku yrittää isänsä kanssa selvitä elämästä ilman äitiään. Tieto lukioon pääsystä on on kuin piristysruiske. Pian Tuisku joutuu kuitenkin miettimään, mikä Sinnaa vaivaa ja miksi hänen paras ystävänsä on kuin toinen ihminen. Voisiko syy olla salaperäisessä, hämärältä vaikuttavassa Aurinkopiirissä? Hän palaa halusta selvittää myös miksi hänen vanhempansa jättivät piirin hieman ennen hänen äitinsä kuolemaa.
   Sinna sen sijaan ei ole yhtä onnekas, hän ei pääse opiskelemaan vaan jää tyhjän päälle. Elämä isän ja tämän tyttöystävän kanssa tuntuu puuduttavalta. Sitten kuvaan astuu Aurinkopiiri ja mies nimeltä Samuel. Hän saa Sinnan houkuteltua uskomaan, että Aurinkopiiri olisi hänen paikkansa kesän jälkeen ja ettei hän muuta enää tarvitsisi.

Tytöt ovat hyvin erilaisista lähtökohdista. Mitä tekisit jos kaikki muut kaveripiirissäsi pääsisvät opiskelemaan tai töihin ja sinä olisit ainoa, jolle ei kesän jälkeen ole paikkaa minne mennä?

Kirja on tiivistunnelmainen tarina ystävyydestä ja aikuisuuden kynnyksellä elämisestä. Kirja on itseasiassa minullekin hyvin ajankohtainen, vaikka minulla onkin jo yksi ammatti. Silti mietin, että pitäisikö suosiolla opiskella vielä lisää, kun töitäkään ei tunnu mitenkään saavan. 
   
Autio kirjoittaa kaunista, herkkää tekstiä, jota on miellyttävä ja helppo lukea. Tarina etenee hyvää vauhtia eikä kirjaa oikeastaan voi laskea käsistään ennen kuin se on loppu. Tarina on mielenkiintoinen ja monelle aikuistumisen kynnyksellä elävälle nuorelle ajankohtainen. Siksi kirja sopii parhaiten luettavaksi yläasteikäisille nuorille. Kirjaa voivat mielestäni lukea myös pojat, vaikka päähenkilöt ovatkin tyttöjä.
   Kirjan henkilöhahmoista selkeä lempparini oli Tuisku, koska hänen luonteensa on hyvin lähellä omaani sillä erolla, etten ole täysin kympin tyttö. En ole koskaan ollut. Jos katsotaan muuta kuin opiskelua, Tuiskussa on hyvin paljon samaa minun kanssani. Pidin kuitenkin myös Sinnasta, vaikka paikoitellen minun oli hankala ymmärtää häntä. Kuitenkin erityisesti salaperäiseltä vaikuttava, ovela Petrus varasti sydämeni. 

Suosittelen lukemaan Aution kirjan jos kaipaat jotain rennompaa luettavaa, joka ei sisällä tippaakaan fantasiaa. Kirja sopii hyvin myös sellaisille nuorille, jotka eivät yleensä lue kirjoja paljon, sillä tekstiä on helppo ja nopea lukea.


Teos: Lohikäärmekesä
Kirjailija: Maria Autio
Sivumäärä: 128 (e-kirja)
Mistä minulle: Ostettu, Elisa Kirja
Suosittelenko, kenelle: Kaikenikäisille lukijoille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!