keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

John Stephes - Kirja aikojen alusta: Tulikronikka

On kulunut jo puoli vuotta siitä, kun sisarukset Kate, Michael ja Emma taistelivat Dire Magnusta vastaan jokialuksella, mutta tie äidin ja isän luokse ei näytä yhtään selvemmältä. Kunnes eräänä päivänä he kohtaavat miehen, joka on viimeinen heidän kadonneet vanhempansa tavannut ihminen. Mies kertoo salaisesta kartasta, joka saattaa olla ratkaiseva johtolanka.
Samaan aikaan Katen yhteys Smaragdiatlakseen voimistuu entisestään. Kirja heittää hänet sadan vuoden takaiseen New Yorkiin. Michael ja Emma puolestaan lähtevät vaaralliselle matkalle – tällä kertaa jääerämaahan – löytääkseen uuden taikakirjan ja vangitakseen sen voimat.
Huikea seikkailu pursuaa jännitystä ja huumoria.

Tohtori Pym on lähettänyt lapset takaisin Edgar Allan Poen toivottomien tapausten orpokotiin. Lapset ymmärtävät kyllä tohtorin haluavan suojella heitä, mutta mikä mahtoi saada vanhan velhon hylkäämään heidät? Kun orpokotiin hyökkää rääkyjiä, lapset yrittävät paeta. Kate joutuu matkalle ajan halki hänen kimppuunsa käyneen rääkyjän takia ja antaa näin Michaelille ja Emmalle aikaa paeta.
   Juuri kun Michael kuvittelee heidän jäävän kiinni, joku tempaisee heidät turvaan. Pian lapsille selviää heidän pelastajansa henkilöllisyys. Hän on tohtori Pym. Tästä alkaa seikkailu, jolla on tarkoituksensa. Michaelin on löydettävä Kronikka ja saatava sen voimat omaan käyttöönsä. Kronikalla on voima antaa elämä kuolleelle tai parantaa sairastunut. Lapset matkaavat pitkän matkan, joutuvat vaaroihin ja saavat tälläkin kerralla ystäviä sekä kohtaavat vihollisia.

Katen matkaa ajan halki oli hauska seurata. Se toi kirjaan jotain selittämätöntä. Ei suinkaan ole sattumaa, että Atlas vei Katen suoraan sadan vuoden takaiseen New Yorkiin, jossa hän tapaa Rafe - nimisen pojan sekä paljon muita taikavoimaisia lapsia. Miksi Atlas vei Katen juuri siihen aikaan? Tuo aika on nimittäin juuri se, jolloin taikamaailma erkaantui tavallisesta maailmasta. 

Pidin Rafesta kovasti. Hän on jollain tavalla hyvin mielenkiintoinen henkilö, varsinkin kun ilmaisi tuntevansa Katen, kun näki hänet ensi kertaa. Rafe on hyvin taitava maagikko ja pystyy hallitsemaan tulta ongelmitta. Hän suojelee aina läheisiään ja pelkää menettävänsä heidät. Siksi hän pyytää Koppis ja Jake - nimisiä poikia vahtimaan Kateakin. Minusta tuntuu, että Rafe ehti ihastua Kateen ennen heidän kohtalokasta eronhetkeään. Sitä, miksi tuo ero on kohtalokas, en paljasta tässä. Ehkä hyytävin tieto on se, että juuri Rafe on viimeinen Karmo Magnus, se joka etsii Katea ja hänen sisaruksiaan heidän omassa ajassaan saadakseen Kirjan aikojen alusta itselleen ja voidakseen luoda uuden maailman, jossa ihmiset ovat orjia. Pelottavaa, eikö?
Syystä tai toisesta minulle tuli kova ikävä Harry Potterin maailmaan, kun luin kirjan. Ja lähes yhtä kova kaipuu takaisin J.R.R Tolkienin Hobitin maailmaan. Miksikö? Siksi, että tätä kirjasarjaa on verrattu juuri noihin kirjoihin.
  Luin Tulikronikan muutamassa viikossa. Enpä olisi arvannut Atlaksen aikana, että rakastun sarjaan niin silmittömästi, että luen jokaisen osan ihan hetkessä loppuun!
   Jälleen kerran en lukenut sillä mielellä, että olisin hakemalla hakenut kirjoitusvirheitä, joten kääntötyö on siis onnistunut mielestäni hyvin. Koska luin kirjan e-kirjana, en voi paljon sanoa kirjan kansista, mutta pidän kuitenkin ainakin kansikuvasta kovasti!

Välillä kirjan aikana sai haukkoa henkeä ihan kunnolla kun taas välillä oli aikaa hengähtää ja vain nauttia tapahtumien kulusta. Edes pieneltä järkytykseltä ei säästytty, Kirja on edellisen tavoin toiminnantäyteinen, mutta tällä kertaa loppu jättää suuren kysymysryöpyn ilmaan ja lasten kohtalon täydellisesti auki, eikä aivan kaikki pääty hyvin, mutta vakuutan, että se ei haittaa, koska uskon kaiken selviävän sarjan viimeisessä osassa.
   Kirjan suurta sivumäärää ei kannata pelästyä, koska olet aivan varmasti lukenut sen ennen kuin ehdit sanoa sanaakaan. Itseltänikin meinasi jäädä muutamat yöunet väliin tämän takia ja se kertoo kirjasta jo paljon!   Lähtisin suosittelemaan kirjaa jokaiselle (iästä riippumatta), joka tykkää lukea nuortenfantasiakirjoja. Kirja pitää loistavasti vähän varttuneemmankin lukijan otteessaan, vaikka kaikki vitsit eivät ehkä naurata yhtä paljon kuin peruskouluikäistä nuorta. Kirjasarja sopii erinomaisesti niin pojille kuin tytöillekin!

Teos: Kirja aikojen alusta: Tulikronikka
Kirjailija: John Stephens
Suomentaja: Kaisa Kattelus
Sivuja: 294
Kustantaja: Tammi
Mistä minulle: Elisa kirja, e-kirja
Suosittelenko, kenelle: Kaikille fantasiaa rakastaville!
Arvosana: 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!