tiistai 10. heinäkuuta 2018

Cassandra Clare & Holly Black - Magisterium: Rautakoe

Älä koskaan luota taikuriin. 
Mitä ikinä teetkin, älä missään tapauksessa luota taikuriin.

Nämä sanat eväänään Callum Hunt osallistuu maagien koulun pääsykokeeseen. Jos hän onnistuu, Call joutuu eroon isästään ja hänet valitaan opiskelemaan maagiksi kaukana kotoa.
   Call tyrii kokeessa pahemmin kuin kukaan aiemmin, mutta koulun arvostetuin maagimestari Rufus valitsee hänet siitäkin huolimatta. Miksi Callum valitaan, vaikka hän nimen omaan ei olisi kouluun halunnut?
   Nyt pahaenteinen tulevaisuus odottaa Callia, joka on yhtä aikaa sekä innostunut että kauhuissaan.

Vau! Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kirja oikeasti pitää otteessaan niin hyvin, että sitä on lähes mahdotonta laskea käsistään ennen kuin sivuilla ei enää ole tekstiä. En ole vähään aikaan törmännyt tällaiseen kirjaan, joka sitoo niin hyvin tarinan mukaan, ettet vain pysty lopettamaan lukemista, vaikka silmät alkavatkin jo vähitellen sattua ja alkaa väsyttää. Sun on vain yksinkertaisesti pakko lukea loppuun.
   Rautakoe ja samalla ensimmäinen vuoteni Callin, Tamaran ja Aaronin matkassa velhokoulu Magisteriumissa on nyt ohi enkä oikein tiedä, mitä ajatella. Olen shokissa ja haluaisin itkeä ja käpertyä johonkin nurkkaan.

Magisteriumissa vaikuttaa olevan pelottavan paljon yhtäläisyyksiä J.K Rowlingin Harry Potteriin, eikä niitä voi jättää läheskään aina huomiotta ja ainakin itse huomasin vertaavani jopa kirjojen hahmoja keskenään. Call tuo mieleeni etäisesti Ron Weasleyn siinä missä Aaron saa mieleeni Harryn ja Tamara Hermionen... Heidän opettajastaan Mestari Rufuksesta tulee mieleeni automaattisesti Tylypahkan rehtori Dumbledore.
   Magisterium kuitenkin eroaa Harry Potterin maailmasta monin tavoin. Näkyvin ero on ehkä taian laadussa. Siinä missä Potterissa tarvitaan loitsuja ja taikasauvoja, jotta loitsut onnistuvat, Magisteriumissa opitaan hallitsemaan elementtejä oman mielen avulla, jolloin mennään aika lähelle sitä taikuutta, jollaiseen esimerkiksi Avatar (piirretty & TV-sarja) kykenee.

Kirjailijoista vain Holly Black oli minulle entuudestaan tuttu, toisin kuin monelle muulle, jotka ovat lukeneet Cassandra Claren kirjoittaman Varjojen Kaupungit - sarjan siinä missä itse olen lukenut vain Holly Blackin kynästä syntyneen Spiderwickin kronikat - sarjan.

Magisterium oli virkistävän ja samalla kuitenkin kammottavan erilainen fantasiakirja, joihin olen yleensä tottunut. Kun luin kirjan, yllätyin moneen kertaan ja haukoin henkeäni tarinan edetessä. En olisi todellakaan odottanut kirjan päähenkilölle aivan tämänlaista kohtaloa, ja siksi minua hieman pelottaakin, kuinka kaikki jatkuu.

Tuli haluaa polttaa.
Vesi haluaa virrata.
Ilma haluaa kohota.
Maa haluaa sitoa.
Kaaos haluaa ahmia.

Näin kuuluvat sanat, jotka jokainen Magisteriumin maagioppilas oppii ulkoa ennemmin tai myöhemmin, myös Callum Hunt, joka ei missään nimessä haluaisi olla maagi. Huolimatta hänen isänsä neuvoista, kuinka töpätä niin pahasti valintakokeessa, hänet valitsee koko Magisteriumin vaikutusvaltaisin maagi, Mestari Rufus, joka on myös Callumin isän, Alastair Huntin entinen opettaja. 
   Callumilla on kaikki tyypilliset sankarin piirteet. Tragedia ja salaisuuksia menneisyydessä, maagisia kykyjä sekä rampa jalka, joka vaikuttaa hänen elämäänsä aivan kuten Harry Potterin otsassa oleva salamanmuotoinen arpi vaikutti hänen elämäänsä.
   Callum on koko lapsuutensa ajan saanut kuulla, kuinka vaarallinen paikka Magisterium on ja niinpä, kun hän tulee valituksi, hän yrittää karata keinoja kaihtamatta, mutta kun hän saa ystäviä, joita hänellä ei koskaan ennen ole ollut hänen naljailunsa ja kiusaamisen tähden, alkaa hän viihtyä koulussa jopa niinkin hyvin, että pelkää ettei enää pääsekään takaisin kouluvuoden loputtua. 

Callumin ystävät - Tamara & Aaron ovat vuosikurssinsa parhaat maagit, ja kolmikosta tulee pian parhaat ystävät. Callin aloitettua opinnot Magisteriumissa, aloittaa kukin ryhmä tutustumaan aluksi yhteen elementtiin. Callin ryhmän ensimmäinen elementti on hiekka, josta riittää juttua jonkin verran kirjan aikana, muttei se lukutahtia haittaa, sillä ainakin itse en olisi halunnut laskea kirjaa lainkaan käsistäni ja luin sitä jopa koulussa oppituntien kesken välillä jos opettaja ei ollut näkemässä. Niin koukuttava ja puoleensavetävä Magisteriumin maailma on!


Teos: Magisterium - Rautakoe
Alkuperäinen nimi: Magisterium - The Iron Trial 
Kirjailijat: Holly Black & Cassandra Clare
Suomentaja: Inka Parpola
Kustantanut: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Luettavaksi: ostettu, Adlibris
Suosittelenko, kenelle: Jos pidät Harry Potterista tai Percy Jacksonista, rakastut Callum Hunttiin!
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!