perjantai 22. kesäkuuta 2018

Mitä lukea juhannuksena?Monet viettävät juhannuksen yksin siinä missä monet ovat perheen ja ystävien kanssa. Omaan juhannukseeni on aina kuulunut mökillä oleminen ja mökkialueen juhannusjuhliin osallistuminen. Enää en ole kuitenkaan vuosiin osallistunut alueen juhannusjuhlaan, sillä ne ovat hyvin eläkeläispainotteiset ja perinteistä ei voi millään tietenkään luopua. Ainakaan hallituksen mielestä. Muutamana vuonna järjestimme juhannuksena aina omat juhannusjuhlat vanhemmillemme, lauloimme ja vedimme esityksiä. Siitäkin on kuitenkin jo ainakin kymmenen vuotta aikaa. Yhtenä juhannuksena olen ollut ystävieni kanssa. Grillattiin, käytiin katsomassa kokkoa Porin keskustassa ja pelattiin lautapelejä, otettiin muutama huurteinen ja siitä seuraavana päivänä lähdettiin Kirjurinluotoon katsomaan eläimiä.
   Juhannusmuistoja riittää vaikka kuinka, mutta tässä postauksessa kerron kuitenkin kirjavinkkejä juhannukseen, sillä monet viettävät juhannuksen kuten minkä tahansa muunkin arkipäivän. Tai ovat töissä. Siitä huolimatta lukemiselle löytyy aina jokin pieni väli päivässä. Kun mietin juhannusta, ensimmäinen mieleen tuleva, erityisesti juhannukseen sopiva kirja, on Tove Janssonin Muumi -kirjoista Vaarallinen juhannus. Se onkin yksi vinkkilistani kirjoista.
Tove Janssonin rakastettu muumiklassikko
Meri lainehtii jo lattialla, tuolit uiskentelevat, talo on joutunut tulvan valtaan. Muumiperhe kyyhöttää katolla pelastusta odottaen.   Vihdoin purjehtii ohi jokin kumma, liekö vaarallinen, ainakin se on riittävän iso ja näyttää talolta. Muumiperhe kapuaa kiireen vilkkaa sinne punaplyysisiä huonekaluja mukanaan raahaten.   Muumit kohtaavat ihmeellisen teatterimaailman ja ihmeellisen Emman. Esirippu, kulissit, käsikirjoitus ja ensi-ilta, kaikki on outoa, mutta Emma toimii oppaana. Ja jopa hemuli tulee katsomaan.

Aurinko paistaa kauniisti ja lämpöisesti ahvenanmaalaisen paikkakunnan yllä, minne Pekka Töpöhäntä on päässyt viettämään juhannusta. Hän päätyy niitylle kissojen oman juhannussalon luo, missä on koolla kokonainen kissajengi. Siellä syödään varpusia, tanssitaan ja heitellään huulta. Mutta miten käy Pekan, kun koirat nimeltä Koskinen ja
Poskinen päättävät häiritä kissojen juhannusjuhlintaa?


Ovatko Muumilaakson oudot luonnonilmiöt lähestyvän tuhon merkkejä? Muumipeikko lähtee pitkälle ja vaarallisellekin matkalle saadakseen vastauksen.
   Muumilaaksossa on rauhallista. Uusi silta on vasta maalattu, Muumipeikko kalastelee helmiä ja Muumimamma järjestelee näkinkenkiä kukkapenkkien ympärille. Mutta sitten puhkeaa myrsky, ja muitakin pahaenteisiä merkkejä alkaa näkyä.   Joku järjestää Muumimamman hillopäärynät ja Muumipeikon helmet suureksi tähdeksi, jolla on pitkä pyrstö. Piisamirotta puhuu kauheita tulisesta tähdestä, joka voi tehdä kaikista muhennosta. Muumipeikko ja Nipsu päättävät lähteä kysymään neuvoa Yksinäisten Vuorten Tähtitornin professoreilta. Siitä tulee pitkä ja vaarallinen matka. Lopulta on vain muutama päivä aikaa ehtiä takaisin kotiin varoittamaan vaarallisesta, kuumana hehkuvasta pyrstötähdestä, joka lähestyy maata.

Marin äiti on kadonnut vuosia sitten, ja isä on höyrähtänyt uskomaan Kalevalan kummajaisiin. Lapsuuden bestis Jessika ja hänen jenginsä tuntuvat vaistoavan Marin jokaisen kipukohdan. Jopa kännykän viestien ja koulun oven avaaminen vaativat rohkeutta. Pelonväreitä lietsoo myös yläkoulun nurkilla norkoileva vieras, vihreätukkainen nuorukainen, jolla on häiritsevä katse.
   Kylvyssä Mari löytää ihostaan sileän suomun, mikä saa hänet tolaltaan. Kummallinen naapurintyttö Tuulia raottaa Marille maailmaa, jonka olemassaolosta hänellä ei ole ollut aavistustakaan. Isä varoittaa Maria menemästä järveen, mutta jokin kutsuu aaltojen alta. Jokin, jota vääristyneessä vedenalaisessa maailmassa on vaikea tunnistaa vaaraksi.

Tässä listattuna muutama YA-kirjavinkki juhannuksen ajaksi. Huomasin, etten ole itsekään lukenut mitään tämän vinkkipostauksen kirjoja. Täytyypä korjata asia jossain vaiheessa. Sini Helmisen Väkiveriset -sarjan kolmas osa kuuluu jo lukulistalleni. Jos vaikka saisin senkin kesän aikana luettua? Ehkä. Jos en, jääpähän enemmän luettavaa syksyksi. Mitä sinä aiot tehdä juhannuksena? Itse ajattelin ottaa rauhallisesti, mutta muutaman huurteisen oluen voisin ottaa ainakin. Meillä on ystäväperheen kanssa ollut tapana tehdä juhannuksena aina yhteisruoka, jolloin kokoonnumme kaikki meidän mökille syömään. Osa terassille ja osa sisälle tai sisäterassille. Tänään sitä ei kuitenkaan tehdä, koska sataa. Ainakin Porissa. Se jää siis huomiseen. Onpa jotain, mitä odottaa.

Hyvää juhannusta!😋

1 kommentti:

  1. Muumikirjat ovat ainoat jotka olen näistä lukenut. Hyvän kuuloinen vinkkilista. Hyvää juhannusta! :)

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!