tiistai 12. kesäkuuta 2018

Lukemista kesän ajaksi

Kun alkaa lomat, lukevat ihmiset kysyvät usein kirjavinkkejä ja kaikkia kiinnostaa, mitä sinä tällä hetkellä luet. Myös ne ihmiset, jotka eivät normaalisti lue, saattavat kesällä kirjaan tarttua. Mediassa on välillä kirjavinkkejä kesän ajaksi, ja myös kirjablogeissa kiersi muutama vuosi sitten kaksitoista (12) kirjaa riippukeinuun -postaus, jossa tarkoituksena oli listata kaksitoista lukuvinkkiä kesälle. Minäkin tein sen postauksen silloin, mutta valitettavasti sitä postausta ei ole enää olemassakaan niinkuin ei vanhaa blogianikaan ja oikeastaan ihan hyvä niin. On vapaampi olo ja voin kirjoittaa, mitä haluan varsinkin nyt, kun en enää juurikaan lue muita blogeja. Saatan seurata, mutta luen todella harvoin. Kaikki kuvat, joita tässä postauksessa käytän, ovat kustantajien sivuilta tai kuvapankeista.




Ihan ensimmäinen suositukseni kesälukemiseksi on Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin, joka tunnetaan myös nimellä Lentokonekirja ainakin kirjailijan itsensä sanomana.

Kirja kertoo 17-vuotiaasta Petrasta, joka on transnuori. Petran isä harrastaa purjelentoa ja lupasi viedä tyttärensä kesän aikana muutaman kerran lennoille. Lennoilla isä ja tytär voivat puhua kaikesta, ja ne asiat jäävät taivaalle vain heidän välisikseen. Yksi aiheista on Petran sukupuolenvaihdoshoito, sillä Petra kokee olevansa mies ja voi olla sitä hoitojen jälkeen oikeasti.

Kirja on hyvin mielenkiintoinen ja laittaa ajattelemaan asioita eri tavalla, toisen ihmisen näkökulmasta. Ihmisen, joka ei koe syntymäsukupuoltaan omakseen, matkasta muutokseen ja sen aiheuttamista tunnemyrskyistä läheisissä. Itse pidin tästä kovasti. Suosittelen tutustumaan Peetuun.




Toisena kirjana pakko mainita Becky Albertallin Minä, Simon, Homo sapiens joka kertoo homoseksuaalisesta nuoresta, joka ei kuitenkaan ole tullut asian kanssa ulos kaapista. Eräänä päivänä koulun Tumblr - sivulle ilmestyy viesti joltain pojalta, joka on samassa koulussa ja käyttää nimimerkkiä Blue.
   Simon ottaa yhteyttä poikaan Jaques -nimimerkin turvin ja pian pojat rakastuvat toisiinsa. Matkaan mahtuu kuitenkin myös mutkia. Kirjan aikana lukijakin kuvittelee jo tietävänsä, kuka on Blue kunnes tuleekin aivan toinen ehdokas. Kirjan pohjalta on myös tehty samanniminen elokuva, joka on myös todella hyvä. Yhtä hyvä kuin kirjakin.









Kolmas vinkkini on Elina Rouhiaisen Väki -sarja, jonka avausosa Muistojenlukija ilmestyi viime vuonna. Sarjan jatko-osa, Aistienvartija, ilmestyy tänä syksynä.
   Kirja kertoo Kiuru -nimisestä tytöstä, joka näkee ihmisten muistot lintuina ja pystyy sieppaamaan niitä kiinni sekä myös pyyhkimään muiden muistin. 

Suora lainaus kirjan takakannesta: 

Kiurulla on salaisuus: hän pystyy napsimaan toisten ihmisten muistoja kuin lintuja haaviin. Kun hän sattumalta törmää samankaltaisia kykyjä omaaviin romaniveljeksiin ja intialaistaustaiseen genderqueeriin, Kiurulle avautuu aivan uusi todellisuus. Pian vallatussa talossa hengailevaan porukkaan liittyy myös Kiurun lapsuudenystävä Samuel, johon Kiuru on ollut jo pitkään ihastunut. Mitä paremmin Kiuru oppii tuntemaan uudet ystävänsä, sitä ristiriitaisemmaksi hänen suhtautumisensa käy. Mutta kun railo syntyy, se syntyykin yllättävään kohtaan. Vähitellen Väen salaisuudet alkavat paljastua, ja pian Kiuru tajuaa joutuvansa pakenemaan henkensä edestä.



Seuraava vinkkini on sarja, johon ihastuin samantien, kun siitä kuulin ensimmäisen kerran. Elina Pitkäkankaan kirjoittama Kuura trilogia, jonka päätösosa, Ruska, ilmestyy syksyllä, kertoo Kuurankerossa, Turun lähellä asustavasta tytöstä nimeltä Inka ja hänen parhaasta ystävästään, Aaronista.

Lainaus takakannesta: Lukiolaiset ystävykset Inka ja Aaron elävät suojattua elämää Turun kupeessa sijaitsevassa, muurin ympäröimässä Kuurankeron pikkukaupungissa, jossa ihmissusiin törmää enää vain uutisissa tai historiankirjoissa. Tasainen arki saa kuitenkin säröjä, kun Inkan pikkuveli joutuu vakavaan onnettomuuteen. Pelko rakkaan menettämisestä pakottaa Inkan etsimään apua muurin varjoisalta puolelta, kylmästä susien yöstä. Teko repii auki salaisuuden, jonka seuraamuksilta edes Aaron ei voi välttyä – etenkään sen jälkeen, kun mukaan vedetään suloinen, pedontuoksuinen Matleena. 


Siri Kolun Me Rosvolat -sarja, johon tulee uusi kirja syksyllä, on taattua kesälukemista, sillä kirjat sijoittuvat miltei poikkeuksetta aina kesään ja rempseän Rosvolan perheen ja Viljan matkassa viihtyy varmasti vanhempikin lukija!
   Itse rakastan tämän sarjan hahmoissa erityisesti Hurja-Kaarloa. Koska olen nähnyt avausosan myös teatterissa täällä Porissa, mieleeni tulee aina porilaisnäyttelijä Teemu Niemelän mahtava roolisuoritus. Toivoisin, että Porin Teatteri tekisi lisää Rosvoloita!

Kannesta: 

Vilja on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo Rosvolan heräteryöstö – tavallisesti Rosvolat nappaavat autoista vain karkkeja ja muuta syötävää, barbeja ja lehtiä. Mummolamatkalla ollut Vilja tulee mukaan vähän vahingossa, rosvoperheen omien lasten Helen ja Kallen seuraksi.
   Tytön järkytys muuttuu pian ymmärrykseksi. Hänestä on hauskaa, kun kaahataan nasta laudassa, pysähdytään uimaan milloin huvittaa, ryöstetään karkkeja, paetaan poliiseja ja Viljan isää, pelataan jatsia, syödään ulkona ja nukutaan teltassa.
   Rahat ovat Rosvoloille yhdentekeviä "hiirenpieruja". Mutta kun he paljastavat rosvojen kesäjuhlilla vahingossa omistavansa melkoisen aarteen, he saavat peräänsä sekä poliisit että muut rosvot. Kaoottisten kemujen jälkeen Hilda-äiti alkaa haaveilla omasta sängystä, luku toukka Kalle kaipaa kouluun – ja varastettujen barbien tuunaaja Hele suunnittelee jo uuden sukupolven konnuuksia.

Huippusuosittujen kirjailijoiden yhteistyönä kirjoittama Magisterium -sarja on yksi suosikeistani heti J.K Rowlingin Harry Potter -sarjan jälkeen. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Cassandra Claren (Varjojen kaupungit) ja Holly Blackin (Spiderwickin kronikat) kirjoittamaan Magisterium -sarjaan, johon tulee myös jatkoa syksyllä.

Takakannesta: 
Monet lapset ovat haaveilleet taikageenistä, kyvystä joka avaisi heille Magisteriumin ovet. Mutta ei Callum Hunt.
   Koko Callumin lapsuuden ajan hänen isänsä on kehottanut poikaansa pysyttelemään erossa taikuudesta. Niinpä Magisteriumin pääsykokeeseen osallistuessaan hänen on töpättävä.
   Rautakoe on vain alku, todellinen testi on vasta edessä.




Voisin kirjoittaa vielä vaikka kuinka monta lisävinkkiä, mutta tässä nyt alkuun muutama ehdoton kirjasuositus kesälukemiseksi. Listaan olisi voinut lisätä vielä ainakin Tove Janssonin Muumi -kirjat tai Kesäkirjan. Se olisi loputon, jos luettelisin kaikki suosikkini. Millaisia kirjoja sinä luet kesällä? Kerro ihmeessä jos aiot lukea jonkin listani kirjoista. Otan myös mielelläni lukuvinkkejä vastaan.

1 kommentti:

  1. Luen yleensä sellaisia kirjoja, joita sillä hetkellä tekee mieli lukea - eli oikeastaan ihan samalla tavalla kuin talvella :)

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!