tiistai 1. toukokuuta 2018

H.C. Adersenin satuja

Hans Christian Andersenin satuja on rakastettu sukupolvesta toiseen. Andersenin satuaarteista on valittu tähän kokoelmaan kahdeksan kauneinta. Ne kerrotaan nyt meidän päivämme lapsille ihanasti kuvitettuna. 

Kirjasta löytyvät sadut:
Keisarin uudet vaatteet, Kuusen tarina, Pieni merenneito, Satakieli, Todellinen prinsessa, Lumikuningatar, Uskollinen tinasotilas sekä Ruma ankanpoikanen.

Avaa kirja, ja liidä satujen maailmaan...
Hans Christian - tai H.C. Andersenin sadut ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille enemmän tai vähemmän. Minä luin jokin aika sitten satukirjan, joka sisältää kahdeksan hänen rakastetuintaan tarinaa. Kirjassa oli minulle muutama entuudestaan tuntematonkin tarina.
   Heti ensimmäisenä kirjassa kiinnitin huomiota sen kuvankauniiseen ulkonäköön, joka on peräisin Duck Egg Bluen ja Karissa Santoksen kynistä. Kirjan kaunis kuvio jatkuu sen sisäsivuillakin satujen kuvia tehostaen. Visuaalisesti kirja on todella näyttävä ja kaunis ja sen sisältämät tarinat ovat kaikki enemmän tai vähemmän tuttuja.

Ilokseni huomasin, että satu Pienestä merenneidosta on se versio, jossa prinsessa-merenneidosta tulee yksi Ilmantyttäristä, kun on ensin muuttunut merenvaahdoksi. Unohdin, että se on H.C. Andersenin versio. Olen kai liiankin tottunut tuttuun Disney -versioon sadusta. Täytyy myöntää, että nyt kun ikää on enemmän, Andersenin versio on huomattavasti parempi kuin Disneyn, sillä se sisältää selkeän opetuksen siitä, että joskus teoilla voi olla kova hinta. Jotkin Andersenin sadut löytyvät Neflixistä (mukaanlukien Pieni merenneito) ja osasta on olemassa YouTubessa videoita, joissa kirjailija itse lukee satujaan.

Olen aina kunnioittanut Andersenia syvästi, sillä hän osaa kertoa satunsa lapsille niin, etteivät ne ole kuitenkaan liian pelottavia edes perheen pienimmille vaan sopivat luettavaksi kaikenikäisille lapsille. Tämä kirja on hyvä iltasatukirja myös sellaisten lasten vanhemmille, jotka eivät hirveästi muuten lue kirjoja. Vaikka et itse lukisi, niin lue edes lapsellesi, koska hyvä lukutaito ja sen kehittyminen auttaa lastasi pärjäämään elämässä paljon paremmin. Lukemisen voimaa ja merkitystä ei sovi aliarvioida.
   Kirjan saduissa on lähes kaikissa jokin opetus takana, mutta niitä ei osaa pieni lapsi ajatella, vain aikuinen ymmärtää ne. Kirja viihdyttää ja pitää otteessaan iltahämäriin asti, koska se on hyvin nostalginen ja tuo mieleen muistoja omasta lapsuudesta. Tai ainakin niin minulle kävi.
   Kirjan lopussa on myös satusetänä tunnetun Andersenin oma tarina, mikä oli myös hyvin mielenkiintoinen lukea.

Suosittelen kirjaa luettavaksi aivan kaikille iästä riippumatta, sillä Andersenin satujen parissa viihtyvät kaikki ja ne saattavat herättää myös mielenkiintoisia keskusteluja. Laitan tähän loppuun vielä muutaman Andersenin sadun kuunneltavaksi.


Teos: H.C. Andersenin satuja
Kirjailija: Hans Christian Andersen, uudelleenkertonut Mandy Archer
Suomentanut: Sari Luhtanen
Kuvittajat: monia eri kuvittajia
Ulkoasu: Duck Egg Blue ja Karissa Santos
Sivuja: 192
Kustantaja: Gummerus
Mistä minulle: Arvostelukappale kustantajalta
Suosittelenko, kenelle: Aivan kaikille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!