torstai 26. huhtikuuta 2018

J.K Rowling - Harry Potter: Taikuuden historia

Lumoava lahjateos Harry Potterin 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi: matka Tylypahkaan ja taikuuden historiaan!
Kirja liittyy British Libraryn suureen juhlanäyttelyyn Harry Potter: A History of Magic, joka avautuu Lontoossa syksyllä 2017 ja jatkaa sieltä Pariisiin ja New Yorkiin. Ensimmäinen Harry Potter -kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, ilmestyi englanniksi 26.6.1997 ja siitä alkoi huikea menestystarina: Harry Potter -kirjoja on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta ja ne on käännetty 80 eri kielelle. Näyttelyn ja tämän kirjan lähtökohtana on Tylypahkan koulun opinto-ohjelma ja oppiaineet, ja se valottaa myyttejä ja taruja, jotka ovat aivan Harry Potter -sarjan ytimessä.Taikajuomat ja alkemia, yrttitieto, loitsut, tähtitiede, muodonmuutokset, pimeyden voimilta suojautuminen, taikaolentojen hoito - kaikkiin näihin Tylypahkan oppiaineisiin ja niiden opettajiin perehdytään tässä upeassa, Jim Kayn kuvittamassa kirjassa. Mukana on ennen julkaisematonta aineistoa Rowlingin muistikirjoista ja kokoelmista ja ohjeita ja vinkkejä omien taikakokeiden tekoa varten.

Sain Tammelta postissa muutama päivä sitten Taikuuden historia -kirjan, joka liittyy J.K Rowlingin Harry Potter -sarjaan. Teos sisältää paljon ennennäkemätöntä materiaalia, mm. J.K Rowlingin luonnoksia ja ajatuksia hahmoista. Ensimmäinen Potter -kirja julkaistiin suomeksi noin 20 vuotta sitten ja tämä kirja liittyy olennaisesti juhlavuoteen. Kiinnitin tähän huomiota jo viime vuoden lopulla, kun sarjan suomentaja Jaana Kapari-Jatta oli Porin pääkirjaston Potter -tapahtumassa puhumassa ja kertoi siellä saaneensa juuri valmiiksi tämän kirjan suomennoksen. Olen siitä asti odottanut innolla, milloin tämä tulee suomenkielisenä ulos. Omistan monta muutakin Potter -sarjan oheiskirjaa, mutta tämä kiinnosti niistä kaikkein eniten minua, joten luin sen heti, kun sain sen käsiini.

   Kirja pitää sisällään myös taikatekemistä kotona kokeiltavaksi, mikä minusta oli erittäin hauska ja mielenkiintoinen juttu. Itse en ole vielä kokeillut mitään, mutta tulen luultavasti kokeilemaan kyllä. Kirjassa on paljon mukana myös kuvitetuista versioista Jim Kayn upeita kuvia, lisäksi mm. luonnoksia, tutkielmia ja kuvia Tylypahkan opettajista ja taikaolennoista. Olen aika varma, että toista yhtä kattavaa pakettia, jota elokuvien tekijät eivät ole tehneet vaan kirjailija itse, ei ole edes olemassa ja tuskin tuleekaan. 

''Sinä unohdit taikasanan'', Harry ärsytti tahallaan. Sillä pikku lauseella oli uskomaton vaikutus muuhun perheeseen: Dudley haukkoi henkeä ja putosi tuolilta sellaisella rämähdyksellä, että koko keittiö tärisi, Petunia-täti kirkaisi ja painoi käden suulleen, Vernon-setä pomppasi pystyyn ohimosuonet tykyttäen  s. 49

Kirjassa J.K Rowling kertoo mm. miten keksi taikasanoja tai lajitteluhatun, kuinka koko Potter -maailma hahmottui ja miten hänellä oli hirveä tarve kuvittaa hahmot, jotka kulkivat hänen mukanaan joka päivä paikasta toiseen tarinan muodossa. J.K Rowling on aina ollut yksi minun suurimmista idoleistani niin Pottereiden kuin myös senkin takia, että nainen puhuu rohkeasti ja kovaäänisesti tyttöjen oikeuksien puolesta.
   Kiinnitin huomiota myös siihen, että Rowling kertoo tähtitieteen opettajasta Professori Aurora Sinistrasta melko vähän kuten Harry Potter -kirjoissakin. Nainen on melkoinen mysteeri. Tiesitkö muuten, että kirja sisältää useammankin hahmon, joiden nimet ovat peräisin jostain olemassa olevasta tähdestä? Näitä hahmoja ovat Andromeda Tonks, Bellatrix Lestrange sekä Remus Lupin.
   Rowling teki paljon erilaisia listoja tukemaan ajatus- ja kirjoitustyötään, mm. Tylypahkan oppiaineista ja opettajista. 

''Ei ole hyvä rypeä haaveissa ja unohtaa elää. Muista se'' - Albus Dumblerode kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi

Kaikkein mielenkiintoisin juttu kirjassa oli mielestäni ehkä ohjeet kädestä ennustamiseen, sillä olen sitä itsekin kokeillut lapsena, mutten muista yhtään, osasinko alkuunkaan oikein. Pitää ehdottomasti kokeilla ennustaa kirjan ohjeiden mukaan. Onneksi en ole taikauskoinen, koska muuten voisi pelottaa ajatus, että joku ennustaa mitä minulle tapahtuu joskus.
   Rowling kertoo kirjassa myös jonkin verran kirjoitusprosessista ja koska itse kirjoitan tarinoita julkaisumielessä, juuri ne kohdat kiinnostivat erittäin paljon. Kirjoitan itse tälläkin hetkellä varmaan ainakin kolmea eri tarinaa, joista kahta kirjoitan yhdessä ystäväni kanssa. Ideoita kyllä on vaikka muille jakaa. Tähän Rowlingilla olikin melko fiksu tapa:

''Leikkaan usein ideoita talteen ja käytän niitä myöhemmin. Hyvää kohtausta ei kannata heittää hukkaan!'' s. 90

Harry Potter -sarjan matka alkoi 20 vuotta sitten eikä loppua ole näkyvissä, mikä ainakin minusta on positiivinen juttu, sillä minulla on hyvin vahva side Pottereihin, koska aloitin lukemaan niillä. En lukenut juurikaan helppolukuisia kirjoja ja vaikka minulla on lukihäiriö olin päättänyt lukea Potterit. Kun minä päätän jotain, päätäni ei käännetä noin vain, voisi sanoa, että vaaditaan ihme. Sillä päättäväisyydellä minä opin lukemaan ja kirjoittamaan, sain peruskoulussa parhaan mahdollisen numeron todistukseeni äidinkielestä ja toimin ammattikoulussa lehden oikolukijana. Ystäväni kysyvät minulta monesti apua, jos kielioppi vaivaa tai tarvitsevat oikolukijaa, ja tästä olen erittäin otettu, koska olen tunnettu myös siitä, että autan muita erittäin mielelläni. Lukeminen siis todella kannattaa!

Kirja sisältää pienen vilauksen myös Kirottu lapsi -näytelmän lavasteista ja tämä oli mielestäni todella mielenkiintoinen ja ihastuttava yksityiskohta, koska itse olen lukenut vain kirjan. En ole nähnyt näytelmää, mutta todellakin toivon, että käsikirjoituksen pohjalta tehtäisiin myös elokuva joskus. Tämä on kirja, jonka pitäisi löytyä jokaisen Potter -fanin hyllystä.

Kirjalla on sinulle paljon enemmän annettavaa, jos osaat englantia, sillä muistiinpanot ovat englanninkielisiä. Oma englannintaitoni on alkeiden tasolla, miksi oli hieman tuskastuttavaa lukea englanninkielisiä muistiinpanoja, mutta en antanut sen häiritä lukemista. Yhtä kaikki, nautin kovasti!
   Suosittelen kirjaa kaikille Harry Potter -faneille.


Teos: Harry Potter: Taikuuden historia
Kirjailija: J.K Rowling
Suomentaja(t): Jaana Kapari-Jatta & Meri Kapari
Ulkoasun suunnittelu: Bloomsbury Publishing Plc & Jim Kay
Sivumäärä: 144
Kustantaja: Tammi
Mistä minulle: Arvostelukappale kustantajalta
Suosittelenko, kenelle: Kaikille Potter-faneille
Arvosana: 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jokaisesta kommentista. Kirjavinkit, risut, ruusut ja postausideat tai muut terveiset ovat aina tervetulleita!